Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kolinda se poslije kraljice Elizabete susrela sa Junckerom, članom masonske Bilderberg grupe i najavila spas BiH! Tko će spasiti građane Hrvatske?

Kolinda se poslije kraljice Elizabete susrela sa Junckerom, članom masonske Bilderberg grupe i najavila spas BiH! Tko će spasiti građane Hrvatske?

kolinda-junckerIZRAZITO JE OČEKIVANJE DA ĆE SE NOVA HRVATSKA VLADA VIŠE BAVITI BIH, JER JOJ JE TO I “USTAVNA OBVEZA”. TKO ĆE SE BAVITI ONDA HRVATSKOM?

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se međunarodna zajednica ne može fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese u BiH, već je potrebno urediti i političke odnose u BiH.

“Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi” rekla je u četvrtak u Bruxellesu gdje je razgovarala o BiH i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

“Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i nedavno u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička.

Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala potpuno funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na razini države”, kazala je hrvatska predsjednica.

Dodala je da je u razgovoru s Junckerom izrazila zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koji se vide u BiH:

“Zamolila sam Junckera, kao i općenito Povjerenstvo da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”.

Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, Grabar-Kitarović je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protiv Daytonskog sporazuma.

Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH:

“To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske. Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO -a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Bruxellesu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”.

Napomenula je da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma:

“Osobno držim da je Daytonski sporazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti”.

Kolinda navodi “da će u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,