Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NJEMAČKI PREDSJEDNIK JOACHIM GAUCK: Sljedeći predsjednik Njemačke bi trebao biti musliman

NJEMAČKI PREDSJEDNIK JOACHIM GAUCK: Sljedeći predsjednik Njemačke bi trebao biti musliman

mulimani-joachim-predsjednikIzjava predsjednika Njemačke Joachim Gaucka da ne isključuje mogućnost da na čelu države u budućnosti bude čovjek islamske ili neke druge vjeroispovijesti, izazvala je različite reakcije među političarima

Svih dosadašnjih 11 njemačkih predsjednika bili su kršćani – devet su bili protestanti, a dva katolici.

Činjenica je, međutim, da predsjednik Njemačke može postati svatko tko je stariji od 40 godina i tko ima njemačko državljanstvo. Vjeroispovijest nije postavljena kao uvjet za kandidaturu.

Na pitanje lista “Bild”, da li je izbor muslimana nešto što se samo po sebi razumije ili to ne bi bila dobra ideja zbog spora oko imigracije i pretežno muslimanskih izbjeglica, njemački političari odgovaraju različito.

“Pitanje je li predsjednik Njemačke kršćanin, musliman ili budista, ne bi trebalo igrati ikakvu ulogu. Od ključnog značaja je da religija ne stoji iznad Ustava “, rekao je šef frakcije Socijaldemokratske partije Tomas Operman.

I zamjenik šefa SPD-a Ralf Stegner smatra da su spol i religija sporedne stvari pri izboru predsjednika, a da je važno da je predsjednik spreman za komunikaciju i da je figura koja ima integrativnu snagu.

Lider Stranke Zelenih Cem Özdemir, inače turskog porijekla, smatra da bi predsjednik mogao biti musliman, ali dodaje da je potrebno da on bude “dobar lider države, a ne vjerski vođa”.

I premijer pokrajine Tiringije Bodo Ramelov, također ljevičar, kaže da je svejedno je li predsjednik Rom, katolik, protestant, hindus, ateist, vegan, biciklista ili musliman.

“Sve to ne govori ništa o njegovoj sposobnosti i ličnosti”, kaže Ramelov.

Potpredsjednik Europskog parlamenta iz FDP-a Aleksander Graf Lambsdorff ne bi mogao zamisliti nekog “mulu s turbanom” kao predsjednika Njemačke.

“Ali predstavnika modernog, prosvijećenog islama, poput gradonačelnika Londona (Sadika Kana) mogao bih zamisliti na čelu Njemačke”, smatra on.

Međutim, kod anketiranih predstavnika vladajuće koalicije HDU / HSU, prisutna je rezerva, pa čak i užasnutost po tom pitanju. Poslanik HDU u Bundestagu Klaus-Peter VILS je šokiran.

“Apsolutno pogrešno!”, smatra on za mogućnost da musliman bude predsjednik Njemačke.

Njegov stranački kolega Karl Georg Welman kaže da to u sadašnjoj situaciji uopće ne bi bilo prikladno.

“To bi samo produbilo podjelu u društvu”, kaže on. Potpredsjednik antiimigracijske desničarske Alternative za Njemačku Aleksandar Golan je pak kritizirao predsjednika Gaucka zbog izjave da bi mogao zamisliti muslimana za predsjednika.

“Muslimanski predsjednik Njemačke bi još više polarizirao naše društvo”, rekao je on.

U svakom slučaju, piše “Bild”, samo jedna stvar nikako ne bi mogla dogoditi – da se riječi prisege promjene i da u se u novoj zakletvi pominje Alah.

Dozvoljena je samo rečenica: “Tako mi Bog pomogao”.

“Od toga se ne može odstupiti”, priopćio je ured saveznog predsjednika.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,