Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Švicarski povjesničar šokirao ratne huškače Zapada: NATO JE ILEGALAN! Bushu i Blairu bi se trebalo suditi za ratne zločine!

Švicarski povjesničar šokirao ratne huškače Zapada: NATO JE ILEGALAN! Bushu i Blairu bi se trebalo suditi za ratne zločine!

nato-ilegalan“Ilegalni ratovi. Kako NATO sabotira UN – od Kube do Sirije” je nova knjiga švicarskog povjesničara Danijele Gansera

Poznati stručnjak za globalnu sigurnost analizira sve ratove u kojima je sudjelovao NATO od samog formiranja pa do danas.

U intervjuu za Sputnjik Ganser govori o bombardiranju Jugoslavije, Blairovim zločinima i rušenju Assada.

Vaša knjiga se zove “Ilegalni ratovi” . Da li to znači da postoje i legalni ratovi?

Postoje, ali njih je vrlo malo. U statutu UN, najvažnijem dokumentu za međunarodno pravo, piše da ukoliko je zemlja napadnuta ona ima pravo braniti. Još jedan legitiman način je suglasnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Svi ostali ratovi su nelegitimni.

Kakva je vjerojatnost da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda postigne konsenzus i da zeleno svjetlo za ratna djelovanje?

Trenutno je vrlo mala. Posljednji put Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je bio složan 1990. godine, kada je Husein napao Kuvajt, što je bio tipičan primjer ilegalnog rata.

Potom, 2011. godine sve stalne članice Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda su pristale na uspostavu zone zabrane letova u Libiji. Rusi i Kinezi su dali suglasnost jer su smatrali da će to zaustaviti krvoproliće, ali zemlje NATO-a su iskoristile mandat UN kako bi smenile režim.

Savez ne samo da je uspostavio zonu zabrane letova, već je i počeo bombardirati Libiju. To je nelegitimno jer to nije ono što je dogovoreno na razini Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zato se Kina i Rusija osjećaju prevarenim i upravo zato nema napretka po drugom pitanju, Siriji. Međusobno povjerenje Moskve i Washingtona je vrlo ozbiljno narušeno.

Kako tumačite ono što se događa u Siriji?

Mislim da povjesničari taj rat vide drugačije nego oni koji dobivaju informacije samo iz medija. Kad čitam novine ili gledam televiziju u Švicarskoj, imam dojam da se radi o običnom građanskom ratu.

Zli predsjednik Assad uništava vlastiti narod i međunarodna zajednica mora ući u Siriju i da ga sruši. Odlučno sam protiv takvog načina prikazivanja stvari, jer je to pogrešna interpretacija.

Ne radi se o građanskom ratu, već o međunarodnom sukobu. Očito je da postoje zemlje koje žele srušiti Assada, a to su Katar, Saudijska Arabija, zemlje NATO-a poput Turske, SAD, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, dok Rusija i Iran žele Assad ostane na vlasti.

Osim toga, u svojoj knjizi razmatram ilegalne ratove u Vijetnamu i Iraku. Bush i Blair nikad ne bi dobili “dozvolu” na razini UN za takvu operaciju, koja je kao što vidimo imala dalekosežne posljedice i destabilizirala cijeli Bliski istok.

Može se reći da u Vašoj knjizi NATO nije “pozitivac” . Kakvu ulogu je igrao NATO u svim tim konfliktima?

Kritiziram NATO jer ta organizacija sebe naziva obrambenim savezom, što nije točno sa znanstvene točke gledišta.

Obrambeni savez ne može napadati druge zemlje. Kada je 1949. godine formiran NATO, osnivači su tvrdili da oni nikada neće napadati, već će se samo braniti ukoliko Rusi i njihov Varšavski pakt budu napali Europu.

Postojao je strah od nuklearnog ili trećeg svjetskog rata, ali do toga, na svu sreću, nije došlo. Kada se raspao SSSR, postojala je vjerojatnost da će i NATO biti raspušten.

Pristaše mira su se nadale da će u svijetu biti manje konfrontacija i manje naoružanja, ali se to nije dogodilo. Čak naprotiv, 1999. godine NATO je počeo bombardirati Jugoslaviju, o kojoj također pišem u svojoj knjizi. Tada je NATO postao napadački savez, što je ilegalno, jer nije u skladu sa Statutom UN.

Da li bi Međunarodni kazneni sud u Haagu mogao procesuirati te zločine?

Taj sud je formiran 2002. godine, stoga ne može suditi akterima ratova koji su vođeni prije toga, ali Međunarodni sud bi mogao suditi odgovornima za napad na Irak, jer ti ljudi su umiješani u teške ratne zločine.

Međutim, od toga nema ništa, jer nitko ne smije optužiti, recimo Blaira ili Busha, iako je na njima teret odgovornosti za invaziju na Irak.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,