Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TAKO MALI, A TAKO HRABRI: Island izbacio FBI iz zemlje!

TAKO MALI, A TAKO HRABRI: Island izbacio FBI iz zemlje!

assange-island-fbiPo svemu sudeći Island je sve ono što naša zemlja nikada neće biti. Islanđani su se izvukli iz gospodarske krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od luđačkih potraživanja EU političara, izbacili MMF iz zemlje, a sada su napravili još jedan korak prema potpunoj slobodi

Island je izbacio FBI iz zemlje nakon što je saznao da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država lagale o svrsi posjeta njihove obavještajne agencije koja je došla da bi skupljala informacije o WikiLeaksu.

Ogmundur Jonasson, bivši ministar unutarnjih poslova Islanda je rekao kako je dobio hitnu poruku od vlasti u SAD-u koja kaže da “je u tijeku neposredni napad na islandske državne baze podataka” od strane hakera, te da će poslati agente FBI-a da istraže.

Međutim po dolasku je postalo jasno da ne postoji neposredna opasnost i napad na baze podataka, te da su agenti FBI-a su poslani sa samo jednom namjerom, a to je da bi potajno prikupljaju obavještajne podatke o WikiLeaksu i Julian Assangeu. “Osam ili devet” agenata FBI-a je onda rečeno i naređeno da napuste zemlju.

WikiLeaks ima mnogo pristaša na Islandu, narod aktivista kojeg je zahvatila anti-establišmentska Piratska stranka koje je bila na rubu formiranja vlade sa sličnim stranaka ovog vikenda.

Birgitta Jonsdottir, stranački vođa gusara, je bivša članica WikiLeaksa, koja je radila sa Assangeom na oslobađanju video materijala pod imenom “Kolateralna Ubojstva” u 2010.

FBI ima plan kada je u pitanju istraga WikiLeaks preko Islanda. U prosincu 2010. godine, američki odvjetnik za državu Virginiu zatražio je informaciju Twitter računa Birgitte Jonsdottir. Obvezujući sudski nalog je naveo odredbu zavjere koja je mogla biti usmjerena na one koji su pomogli Bradley Manningu.

Još jedan mladi aktivist, Sigurður Ingi Thordarson, je rekao na zatvorenoj sjednici islandskog parlamenta u 2013. godini da je surađivao sa agentima Sjedinjenih Američkih Država u istrazi oko WikiLeaksa.

“On se u to vrijeme susretao sa Assangeom. Pokušavali su otići ozvučeni sa njim na sastanak”, rekla je Jonsdottir u jednom intervjuu.

Naređujući agentima FBI-a da napuste otok pokazuje da samodostatni narod Islanda sve više radi na idealima transparentnosti i slobode.

Na pitanje novinara da li su zabrinuti oko davanja utočišta NSA zviždaču Edward Snowdenu jer bi to moglo naljutiti njihove saveznika u NATO-u, SAD, čelnica Piratske stranke Jonsdottir je rekla: “Pa, mi smo učinili stvari koje ne čine druge narode sretnijima. Ponekad je to slučaj da činimo ono što je lako prije nego učinimo ono što je ima veze sa istinom i pravdom.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,