RUSIJA ŠALJE 2031. GODINE NA MJESEC PRVOG ČOVJEKA U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA

RUSIJA ŠALJE 2031. GODINE NA MJESEC PRVOG ČOVJEKA U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA

SHARE

mjesec-raketa-rusijaRaketno-svemirska korporacija “Energija” planira iskrcati prvog Rusa na Mjesec 2031. godine, priopćio je na konferenciji u Moskvi generalni direktor korporacije Vladimir Solncev

“Nakon 2015. godine planiramo početi letove na Mjesec i privikavanje na umjetni satelit. U 2026. godini planiramo bespilotno obletiti Mjesec, a u 2027. godine lansirat modul koji može sletjeti u orbitu Mjeseca”, rekao je on, istakavši da će slijetanje modula na površinu Mjeseca biti izvedeno u automatskom režimu.

“Godine 2029. u Mjesečevoj orbiti bit će novi svemirski brod. U 2030. godini postavit ćemo sebi zadatak da organiziramo let s posadom na Mjesec i sletjeti na Mjesec 2031. godine“, dodao je Solncev.

Rusija poziva Europu i SAD da zajedno razvijaju modul za slijetanje na Mjesec, istaknuo je Solncev. “Modul za polijetanje i slijetanje (na Mjesec) je nešto sasvim novo što ćemo, vjerujem, razvijati zajedno s našim europskim i američkim partnerima.

Pozivamo sve zemlje da sudjeluju u razvijanju novih primjeraka svemirske opreme i primjeni lunarnog programa”, dodao je on.

Rusija za letove na Mjesec razvija svemirski brod s posadom pod nazivom “Federacija” i planira u 2020. izvesti probni let, a da 2021. godine lansira taj brod bez posade.

Prvo lansiranje s posadom planirano je za kraj 2023., a od 2025. godine planirano je da se jednom ili dva puta godišnje “Federacija” lansira na Mjesec, navodi ruska korporacija.

Solncev je izjavio i da zemlje-partneri na Međunarodnoj svemirskoj postaji razmatraju pitanje produženja rada stanice do 2028. godine.

“Imamo potpisan sporazum o postojanju MKS do 2024. godine, a postavlja se pitanje što će biti dalje nakon te godine. Možda će rad MKS biti produžen. Sada se razmatra da to bude do 2028. godine”, rekao je on.
 
(sputniknews.com)