Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanstvenici u Amsterdamu su Upravo Uništili Rak dojke u samo 11 dana bez Kemoterapije

Znanstvenici u Amsterdamu su Upravo Uništili Rak dojke u samo 11 dana bez Kemoterapije

rak-dojkeIstraživanje koje je predstavio profesor Nigel Bundred na europskoj konferenciji za Rak dojke u Amsterdamu otkrilo je su da su testirali učinkovitost lijekova poznatih pod nazivima Herceptin (a.k.a trastuzumab) i Lapatinib

Ova dva lijeka se već koriste obično u liječenju raka dojke, ali ovo je prvi put da su upotrijebljeni u kombinaciji zajedno i koriste se prije operacije i kemoterapije.

Ono što su otkrili je da su bili u mogućnosti eliminirati neke vrste raka dojke u samo 11 dana.

Istraživanje financirano od strane centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji “Cancer Research UK”, je imalo za cilj koristiti ove lijekove za borbu protiv proteina zvan HER2 (receptor humanog faktora rasta epiderme 2) koji utječe na rast i diobu stanica raka.

Ono što također čini ovaj tretman tako privlačnim je činjenica da eliminira potrebu za kemoterapijom i operacijom.

Privremene nuspojave kao što su gubitak kose, povraćanje i umor također se mogu izbjeći, što tretman čini manje štetnim za tijelo. Kemoterapija nije u potpunosti učinkovita, niti je to pravi izbor za puno pacijenata, tako da su bilo kakve alternative dobrodošle.

REZULTATI STUDIJE

257 žene koje su bile pozitivne na HER2, odabrane su za proučavanje. Polovica je stavljena na kombinaciju lijekova Herceptin i Lapatinib, a druga polovica je bila kontrolna skupina.

Ono što su otkrili je da ona skupina na kombinaciji lijekova, 11% ih nije imalo nikakvih stanice raka nakon dva tjedna terapije, a 17% slučajeva je imalo istaknuto dramatično smanjenje tumora.

U usporedbi s kontrolnom skupinom kojoj je samo dan Herceptin, utvrđeno je da 0% nije imalo nikakve stanice raka, a samo 3% slučajeva je pokazalo smanjenje veličine tumora. Sada je jasnije da dva lijeka u kombinaciji imaju veliki učinak na stanice raka dojke, za razliku kada se koriste samostalno.

Trenutni problem je međutim, da je Herceptin zbog licence dostupan samo uz kemoterapiju (farmaceutska mafija). Rezultati ove studije možda mogu ipak pomoći da se to promijeni.

Iako ima još puno posla za napraviti, nadajmo se da je to veliki korak u borbi protiv jedne od svjetske najsmrtonosnije bolesti.

Postavlja se pitanje, zašto se lijekovi Herceptin i Lapatinib uopće nazivaju lijekovima kada je njihovo izlječenje kada se samostalno koriste, jednako NULA?!
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,