Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN I TRUMP DIJELE EUROPU! Rusija želi Srbiju i Republiku Srpsku! Tko želi Hrvatsku?

PUTIN I TRUMP DIJELE EUROPU! Rusija želi Srbiju i Republiku Srpsku! Tko želi Hrvatsku?

putin-trump-europaPredsednik Rusije Vladimir Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Trump preko posrednika uveliko dogovaraju podjelu političkog utjecaja po Europi, tvrde odlično obaviješteni diplomatski izvori

Dvojica čelnika usklađuju stavove oko tema koje su ključne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine.

Obaviješteni tvrde da Putin inzistira da u rusku “zonu interesa” osim Ukrajine uđu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Grčka i Makedonija!

Trump nema ništa protiv

Ruski lider od Trumpa traži da Rusija, u skladu sa sadašnjom snagom i značajem na svjetskoj geopolitičkoj sceni, proširi svoj utjecaj na čitav Balkan.

Putin uz sebe pored podrazumijevana Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude ključni “igrač” na Balkanu zbog političkih, ali i ekonomskih i sigurnosnih razloga.

Trump, bar prema prvim reakcijama, nema ništa protiv ovakve podjele … Jedino što je u Europi sporno je podjela karata na Baltiku.

Putin, naime, traži od američkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povuče sve ofanzivno NATO oružje iz Estonije, Latvije i Litve, ali Trumpu to nije prihvatljivo – prepričava izvor.

Ocjenjuje se da Putin i Trump neće pregovarati o klasičnoj podjeli svijeta poput Staljina, Roosevelta i Churchilla na Jalti 1945. godine.

Popuštanjem napetosti između Rusije i SAD ni jedni ni drugi neće povući s Balkana, ali će se zemljama s ovog područja otvoriti prostor za jačanje suvereniteta.

Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne priželjkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao navodno preporoditi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, možda i cijele BiH, Crne Gore bez Mile Đukanovića i Makedonije.

Mi smo na margini

S druge strane postoje preduvjeti za sastanak Putina i Trumpa na kojem bi se razgovaralo o podjeli zona interesa.

Mi moramo biti svjesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo važnija pitanja od Balkana. Tu prije svega mislimo na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budućnosti i ličio na novu Jaltu, Balkan bi bio fusnota.

Možda bi se našla na margini tog papira na kojem bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD.
 

(Informer)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,