Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » NATO PONOVO ŠOKIRAO HRVATE I SRBE: Nakon Kolindinog poziva u savez, tajnik NATO-a se ispričao za žrtve bombardiranja u Srbiji 1999. godine

NATO PONOVO ŠOKIRAO HRVATE I SRBE: Nakon Kolindinog poziva u savez, tajnik NATO-a se ispričao za žrtve bombardiranja u Srbiji 1999. godine

stoltenberg-vucicGlavni tajnik NATO-a i član Bilderberg grupe Jens Stoltenberg izjavio je nakon susreta sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je NATO 1999. napao Srbiju kako bi zaštitio civile te izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava koji su stradali u tim napadima

“Čvrsto vjerujem u mogućnost suradnje između NATO-a i Srbije. Možemo se sjećati prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Kao što sam rekao za svoga posjeta Beogradu, cilj i svrha NATO-ove zračne kampanje 1999. bila je zaštita civila i to smo i učinili.”

“Gubitak nevinih žrtava bila je tragedija i duboko žalim zbog toga”, rekao je Stoltenberg nakon razgovora s Vučićem.

NATO je 1999. pokrenuo kampanju zračnih udara na Srbiju kako bi zaštitio civile na Kosovu od napada srbijanskih snaga, koje su masovno protjerivale albansko stanovništvo.

Vučić je u srijedu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a i sudjelovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici 28 zemalja članice i Crne Gore, koja ima status promatrača dok se ne ratificira protokol o njezinu pristapanju NATO-u. Ovo je Vučićev drugi susret sa Stoltenbergom, koji je prošle godine posjetio Beograd.

Stoltenberg poštuje odluku Beograda o neutralnosti

Srbija je proglasila vojnu neutralnost, a Stoltenberg je rekao da poštuje tu odluku Beograda. Pohvalio je Srbiju zbog reforma koje provodi, nastavka dijaloga s Kosovom i sudjelovanja u mirovnim misijama u Libanonu, na Cipru i u Africi te ju je nazvao “izvoznikom stabilnosti”.

NATO surađuje sa Srbijom kroz Individualni akcijski plan partnerstva (IPAP), koji je usuglašen u siječnju prošle godine.

Na novinarsko pitanje o skupini ljudi iz Srbije koji su uhićeni neposredno pred nedavne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, Vučić je rekao da je Srbija tu postupila na “ozbiljan i profesionalan način”.

“To za nas nije bila laka situacija. Ne pada mi na pamet sudjelovati u prešućivanju pripreme izvršenja najtežih kaznenih djela. Nastavit ćemo suradnju s Crnom Gorom i ne želimo biti poligon na kojem će se pripremati izvršenje kaznenih djela u drugim državama”, rekao je Vučić.

Crnogorska policija uhitila je 16. listopada, na sam dan parlamentarnih izbora, 20 državljana Srbije koji su osumnjičeni za pripremu terorističkih akcija, izazivanje kaosa u zemlji i napade na najviše crnogorske dužnosnike.

Crnogorske vlasti provode istragu, a njome su i dvojica ruskih državljana. Nagađa se da je ta akcija bila namijenjena sprječavanju Crne Gore u pristupanju NATO-u.

Stoltenberg je rekao da se nitko izvana nema pravo miješati u odlučivanje Crne Gore u vezi s njezinim pristupom NATO-u, te u njezin izborni proces.

“Stoga pozdravljam otvaranje istrage u Srbiji i Crnoj Gori kako bi se utvrdilo što se dogodilo”, rekao je Stoltenberg.
 
➡ KOLINDA KITAROVIĆ ŠOKIRALA I HRVATE I SRBE: ‘Srbijo, dobro došla u NATO!’ Za borbu protiv Rusije!
 
(index.hr)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , ,