Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SLUČAJ KOJI JE RAZBIJESNIO RODITELJE! Petogodišnjak nakon cijepljenja završio u bolnici, majka u šoku: ‘Neću ga više nikad cijepiti!’

SLUČAJ KOJI JE RAZBIJESNIO RODITELJE! Petogodišnjak nakon cijepljenja završio u bolnici, majka u šoku: ‘Neću ga više nikad cijepiti!’

beba-plakanje-cijepljenjeAndreja Perković Magazin, ispričala je novinarima da je njezin sin nakon cijepljenja na sat vremena izgubio svijest i zbog nastalih tegoba bio hospitaliziran

Ona kaže da nikad više neće cijepiti sina koji je u bolnici zadržan zbog visoke temperature koju je dobio nakon cijepljenja MRP (morbila, rubeola, parotitis) cjepivom. Nedugo nakon što je primio injekciju, dobio je visoku temperaturi i izgubio svijest, ispričala nam je majka.

Na hitnoj su ga pokušali probuditi skoro sat vremena. Nakon otprilike pola sata počeo je odgovarati na pitanja, ali nije mogao otvoriti oči. Na pedijatriji su mislili da je zbog temperature riječ o virozi, ali onda su ustanovili da je ipak riječ o bakterijskoj upali pa u ga liječili intravenozno antibioticama. Pet dana bili smo u bolnici – govori zabrinuta majka.

Majka odlučna: Više nikad neće cijepiti sina

Sina sam zdravoga dovela na cijepljenje, a vratila ga bolesnog, dodaje gospođa Andreja, uzrujana jer je nitko nije upozorio o kakvom je cjepivu riječ, niti o mogućim nuspojavama.

U otpusnom pismu petogodišnjeg dječaka piše da je došlo do reakcije na cjepivo, kaže majka koja tvrdi da su je u bolnici uvjeravali u suprotno.

Ona nam je rekla da je zbog istih simptoma, kao i kod njezinog sina, istovremeno u bolnicu bila primljena i jedna jednogodišnja beba koja je istim cjepivom cijepljena u Australiji. Vodeći se iskustvom njezinog sina, liječnici su tu bebu tretirali antibioticima protiv reakcije na cjepivo, kaže gospođa Andreja.

Neurologinja joj je, veli, savjetovala razgovor s imunologom prije sljedećeg cijepljenja sina, ali ona je odlučna u namjeri da dijete više nikad ne dovodi na cijepljenje.

Svjesna je da je dječak obvezan primiti još neka cjepiva, ali ona o tome ne želi ni čuti.

“Ne želim opet proživljavati ovu dramu” – rekla je .

Cijepitelj može prijaviti nuspojave ako smatra da je riječ o reakciji na cijepljenje, ali nitko nam se ove godine u Šibeniku još nije obratio s takvom prijavom, kaže epidemiologinja Ankica Parat Baljkas iz Zavoda za javno zdravstvo.

Stručnjaci i plaćenici farmacutskih kompanija: Dobrobit cjepiva neusporedivo veća od štete uzrokovane mogućom reakcijom

Ona upozorava da je cjepivo s razlogom obavezno te da je dobrobit cijepljenja veća od mogućih reakcija.

Uglavnom su nuspojave vrlo slabe, poput crvenila ili otoka na mjestu uboda ili niske temperature, ili ih uopće ni nema – pojašnjava epidemiologinja i zaključuje da je veća šteta ako dijete oboli od neke bolesti protiv koje nije cijepljeno, nego da ima lošu reakciju na cjepivo.

Inače, građani se cijepe da ne obole od gotovo zaboravljenih bolesti koje su rijetke upravo zbog cijepljenja, a riječ je o ospicama, difteriji, tetanusu, rubeoli, poliamnijetitisu, parotititsu ili zaušnjacima, kaže Parat Baljkas.

Važno je zadržati visok kolektivni imunitet, ističe, što znači da čak i oni rijetki koji nisu cijepljeni u sredini u kojoj je velika procijepljenost, neće oboljeti jer bolesti, zbog cjepiva, u toj sredini više nema.

‘Roditelji su sami krivi’

To ne znači da se neće zaraziti u nekoj drugoj sredini, a tada mogu ugroziti djecu koja zbog slabog imuniteta ili bilo kojeg drugog razloga još nisu cijepljena. Naša sloboda prestaje kada ugrožava slobodu drugoga – upozorila je šibenska epidemiologinja komentirajući izjavu gospođe Perković Magazin da svoga sina nipošto više neće cijepiti.

“Zaista mi nije jasno zašto gospođa Perković Magazin pravi toliko halabuke oko ničega (???)”, izjavila je danas za Jutarnji list dr. Nevenka Krvavica, voditeljica Odjela pedijatrije šibenske bolnice.

Ništa se posebno nije dogodilo, kod djeteta je došlo do reakcije na cjepivo bez težih posljedica. Poznato je da je cijepljenje obvezno, a roditelji su za ovo sami krivi jer svoje dijete nisu do sada redovito cijepili. Odnos majke i pedijatrice i to da nije bilo upozorenja na nuspojave, ne bih komentirala – kaže dr. Krvavica.

Kratkoročno bez težih posljedica, ali posoje i dugoročne posljedice koje liječnici ne žele naglašavati.

“Ne želim opet proživljavati ovu dramu”, rekla je majka cijepljenog djeteta.
 
(sibenik.in)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,