Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » TOTALNI RASPAD DRŽAVE: TRGOVAČKI LANCI BIJESNI NA VLASNIKA OBJEKTA U KOJEM SU NAŠLI 42 TONE NEISPRAVNOG MESA: ‘Znali smo da je istekao rok, nismo ga stigli ukloniti’

TOTALNI RASPAD DRŽAVE: TRGOVAČKI LANCI BIJESNI NA VLASNIKA OBJEKTA U KOJEM SU NAŠLI 42 TONE NEISPRAVNOG MESA: ‘Znali smo da je istekao rok, nismo ga stigli ukloniti’

meso-hladnjacaAfera “Meso” trese hrvatsku nakon smrti jedne osobe. Meso se na ovaj način uvozi od samostalnosti već 20 godina

Nakon što su četiri dana čekali laboratorijske nalaze i rezultate provedenog inspekcijskog nadzora mesa u deset odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance, Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo listu rezultata nadzora

Uz salmonelu u distributivnim centrima četiriju lanaca, o čemu je javnost već obaviještena, novost je nalaz katastrofalnih higijenskih uvjeta u kojima se manipuliralo mesom, kao i velika količina zaplijenjenog i uništenog mesa samo na jednoj lokaciji.

Naime, u Petasonu iz Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgovačkim lancima Tommy, Ribola i Studenac te ugostiteljskim objektima, pronađeno je čak 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano, piše Jutarnji.hr.

- Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potrošača. Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u “Agroproteinku” na spaljivanje. Riječ je o 0,6 posto količine svježeg mesa koju utržimo – rekao je novinarima vlasnik Petasona Zdravko Plazonić.

Razljutili trgovce

Iako je gotovo cijeli tjedan bilo raznih neslužbenih informacija oko nekih centara za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti na vrhu top-liste nepravilnosti, rezultati su pokazali da u najvećim i najproduktivnijim lancima nisu uočene veće nepravilnosti.

Stoga je izvješće koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o inspekcijskom nadzoru nad svim većim lancima razljutilo njihove uprave. Razgovarajući s odgovornim osobama iz većine kontroliranih lanaca, doznajemo kako smatraju da je nekorektno od resornoga Ministarstva da se izvješće objavilo izvan radnog vremena i bez obavijesti direktno uključenim trgovinama. Bez obzira na to jesu li ili nisu prošli inspekciju, smatraju da su trebali biti informirani o nalazima.

- Činjenica je da smo maksimalno sudjelovali i dali sve od sebe kako bi bili na raspolaganju nadležnim institucijama, stoga smatramo da su se i oni trebali postaviti fer i korektno. Nitko nije rekao da to znači skrivanje od javnosti, ali trebali smo biti obaviješteni – rekli su nam u jednom trgovačkom lancu.

Ciljani centri

Podsjetimo, inspektori su proveli nadzor u deset objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine. Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladištenje hrane životinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso.

“Veterinarska inspekcija obavila je nadzor s ciljem utvrđivanja pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom pravila. Provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na načelima HACCP-a te označavanje i sljedivost proizvoda.

Kod slučajeva kada subjekti nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost, hrana je neškodljivo uklonjena”, navodi se u priopćenju.

Svi dobili prijave

U svih deset subjekata u poslovanju hranom uočena je neka vrsta nesukladnosti. Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili je, pak, smrznuto pred sam kraj roka trajanja, i to je meso odmah neškodljivo uklonjeno.

Dosad je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene su kontrole još u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih deset objekata.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , ,