Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ANKETA: 27 POSTO EUROPLJANA REKLO DA JE SILOVANJE ŽENA OPRAVDANO

ANKETA: 27 POSTO EUROPLJANA REKLO DA JE SILOVANJE ŽENA OPRAVDANO

silovanje-anketaMoralno propadanje Europe zadovoljava invaziju silovatelja, a Europu čeka epidemija silovanja u budućnosti koja se prema silovateljima ne bi trebala kažnjavati

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je alarmantne stavove u stavovima prema seksu bez pristanka, te se oko 27 posto ispitanika diljem EU izjasnilo da je seks bez pristanka opravdan, prenosi Russia Today.

Većina ispitanika navode razloge opravdanog saksa bez pristanka: pijansvo ili uporaba droge (12 posto), pristanak da odete kući sa djevojkom (11 posto), ako djevojka nosi otvorenu odjeću ili nejasno kaže ne ili ih fizički odbija (10 posto).

Poredano po zemljama, ispitani u Rumunjskoj i Mađarskoj su najvjerojatnije skloni reći da svaka situacija može biti opravdani seks bez pristanka, dok kod ispitanika u Švedskoj i Španjolskoj je najmanje vjerojatno da će to reći.

Osim toga, više od 40 posto ispitanika u EU vjeruju da uznemiravanje žena na ulici i nabacivajuće seksualno uvredljivih šale ne bi trebalo biti ilegalno, devet posto u Sloveniji i osam posto ispitanika u Austriji, Njemačkoj i Litvi se slaže s tim.

Istraživanje je također zatražilo od ispitanika da se izjasnio o uznemiravanju na radnom mjestu: na primjer, “dira li vas kolega na neprimjeren način” – da to ne bi trebalo biti protuzakonito, misli 48 posto Mađara, 42 posto Estonaca, i 38 posto Litvanaca.

Većina ispitanika također misle da seksualno uznemiravanje žena je vrlo često (20 posto) ili relativno često (polovica svih ispitanika).

Mjesto gdje se javljaju nasilna djela najčešće je kod kuće, više od 85 posto ispitanika je to izjavilo, dok je 19 posto reklo da se to događa na javnim mjestima, a drugih 19 posto reklo je da se uznemiravanje događa najčešće na internetu.

Možda čak i više je alarmantan način na koji su mnogi ispitanici izrazili svoj stav prema nasilju nad ženama.

Gotovo četvrtina kaže da žene često pretjeruju u tvrdnjama o zlostavljanju, a 17 posto kaže da su žene te koje provociraju nasilje.

Latvija se pokazala jedinom zemljom u kojoj je većina rekla da je je žrtva kriva (57 posto), a slijede je Litva (45 posto) i Malta (40 posto). Za razliku od toga, samo 6 posto ispitanika slaže se s tom tvrdnjom u Nizozemskoj i 9 posto u Švedskoj.

U cjelini, autori istraživanja bili su optimistični u pogledu svijesti o nasilju diljem Europske unije.

Ipak, istraživanje ističe nekoliko prilično uznemirujućih pitanja: prvo, 88 posto žrtava ne želi ići na policiju prijaviti kazneno djelo.

Također, tu je jasno neslaganje među ispitanicima da se se neka nasilna djela trebaju smatrati nezakonitom ili čak pogrešnim.

Konačno, barem 70 posto ispitanika je izjavilo da je nasilje u obitelji i seksualno uznemiravanje uobičajena pojava u njihovoj zemlji. (74 i 70 posto).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,