Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRAVA U HRVATSKOJ, A GRAĐANI ŠUTE: Hrvatska umjesto Albanije, Grčke i Italije. U Bakarskom zaljevu će se gradit prva američka NATO baza

STRAVA U HRVATSKOJ, A GRAĐANI ŠUTE: Hrvatska umjesto Albanije, Grčke i Italije. U Bakarskom zaljevu će se gradit prva američka NATO baza

nato-bazaU konkurenciji su bili i talijanski Martinsicuro, grčki Mesolongi te albanska Vlora, no odluka je pala na – Bakar, zbog dubine mora koja omogućava pristajanje i velikih brodova, ali i konfiguracije terena

Bakarski zaljev dobiva NATO-vu bazu! S obzirom da je zbog brojnih terorističkih napada NATO odlučio pojačati svoju prisutnost u Europi, nakon detaljne analize niza potencijalnih odredišta – u konkurenciji su bili još i talijanski Martinsicuro, grčki Mesolongi te albanska luka Vlora, odluka je pala na – Bakar!

Nova doktrina traži i nove baze, a kako smo imali odlična iskustva s remontom naših ratnih brodova u »Viktoru Lencu«, skrenuta nam je pažnja na Bakarski zaljev.

“Oduševila nas je njegova konfiguracija, posebno dubina mora koja omogućava pristajanje i velikih brodova, ali i iznimna razina štićenja objekta zahvaljujući konfiguraciji terena” – istaknuo nam je u telefonskom razgovoru zapovjednik bojnog broda Thomson Clarrik.

Vijest je obradovala i vodstvo grada Bakra. Kako neslužbeno doznajemo, ova gradska uprava, poznata kao izrazito sklona investicijama u infrastrukturu i općenito gospodarstvo, u dolasku NATO-a vidi optimalne mogućnosti razvoja ovog jadranskog bisera. (????)

Neslužbeno doznajemo da će središte baze biti plato gdje se nekad nalazila koksara te kako će sporna podmorska cijev koja spaja dvije obale Bakarskog zaljeva konačno dobiti svoj puni smisao.

U njoj će se, u najboljoj mogućoj zaštiti od ma kakvih špijunskih radnji, razvijati sofisticiranu elektronsku tehnologiju za otkrivanje terorista.

Svakako, jasno je i to kako im je drago što se Bakar konačno vraća onom iz čega je uvelike nastao – širokoj lepezi djelatnosti vezanih uz more i pomorstvo. A upravo u toj činjenici svoju »računicu« pronalaze i neke od djelatnosti koje nisu direktno vezane uz pomorsku privredu.

U riječkim agencijama koje se bave prodajom nekretnina konačno smo ugledali smiješak na licima agenata: svega nekoliko sati po objavi odabira nove baze NATO-a, naglo su skočile cijene nekretnina, ne samo u Bakru, nego i u njegovoj okolici.

A, ispod glasa, počele su i rasprave kako bi se Bakru mogao vratiti nekadašnji sjaj noćnog života koji je imala Rijeka.

Baš kao što su, a zašto da i to ne istaknemo, veliko zanimanje za »Buccari« pokazale i neke od »kuća« iz Italije i Austrije čiju djelatnost karakterizira »najstariji zanat« na svijetu. Koristi će dakako imati i Rijeka, a i susjedna rafinerija će konačno okrenuti list sigurnije budućnosti.

No, da baš sve ne bude u duhu hvalospjeva, dodajmo da će prometnica iznad zaljeva – od križanja prema Bakru i Škrljevu do križanja prema Meji – uskoro biti trajno zatvorena za promet. Razlog – sigurnost koju nam je nahvalio Clarrik.
 
(izvor: novilist.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,