Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO htio graditi ratni poligon blizu Plitvičkih jezera i najvećih izvora najčišće pitke vode. Gradonačelnik Slunja rekao – NE!

NATO htio graditi ratni poligon blizu Plitvičkih jezera i najvećih izvora najčišće pitke vode. Gradonačelnik Slunja rekao – NE!

slunj-nato-baza“Mislim da će to biti izvrsno” – rekla je predsjednica

Propalo ulaganje! MORH je najavio da će SAD investirati u vojni poligon, ali lokalna vlast im poručuje: “Platite milijune ako se želite igrati rata kod nas”

Znate kako smrdi kad bacite petardu? E možete misliti kako je kad padaju granate. Dosta je bilo toga!

Gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ) tako je ogorčeno reagirao na najavu iz SAD-a da će oni investirati u vojni poligon “Eugen Kvaternik” u tom gradu. Tijekom posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i načelnika Oružanih snaga Drage Lovrića Minnesoti zajedno su najavili nova ulaganja kako bi poligon postao jedan od najmodernijih u Europi.

Iskoristit ćemo sposobnost i financijska sredstva SAD-a te naša proračunska sredstva da poligon Slunj bude najmoderniji u Europi – rekao je Lovrić nakon spomenutih sastanaka i dodao da planove za razvoj već pripremaju. Na poligonu ne bi vježbali samo vojnici iz zemalja NATO-a nego i iz trećih zemalja.

Mislim da će to biti izvrsno – rekla je predsjednica Kitarović, inače bivša zamjenica tajnika NATO saveza.

Međutim, gradonačelnik Katić u tome ne vidi ništa izvrsnoga i kaže da ni Slunj ni pet okolnih općina ne žele čak niti ovaj poligon, a kamoli da se on širi.

Nikakva baza nije dobrodošla. Bolje jedna turistička destinacija nego deset vojnih baza. Opet nas nitko ništa nije pitao. Tenkovi i teški strojevi uništavaju naše ceste, a poligon više ne plaća niti komunalnu naknadu od koje bismo popravljali oštećenja prometnica – kaže Katić.

Iako je Slunj sve više prepoznat kao turistička destinacija zbog prirode, rijeke i Rastoka, Katić kaže da im je već puna kapa toga da ih svakodnevno nadlijeću avioni i da bruje tenkovi te da turisti slušaju eksplozije s vojnih vježbi. Vojni poligon je najveći te vrste u Hrvatskoj i zauzima čak trećinu Slunja.

Nakon što je Vlada prije godinu i pol dana ukinula plaćanje komunalne naknade, Slunj se žalio i Ustavnom sudu, ali oni nisu još nisu ništa odlučili o toj žalbi lokalne samouprave.

Zahtijevamo i za postojeći poligon ekološku rentu. Na komunalnoj naknadi smo izgubili 4,5 milijuna kuna, što je skoro pola proračuna – kaže Katić.

Osim toga, grad ne može zbog poligona raspolagati niti izvorištem vode, a Ministarstvo obrane ne želi se priključiti niti na kanalizaciju, objašnjava Katić. Iz MORH-a nam nisu odgovorili na upit kako uopće planiraju modernizirati poligon ako gradska vlast to blokira.

Svi se ponašaju kao baje, a ovdje su ništa

Gradonačelnik Katić je ogorčen i na ministra obrane Antu Kotromanovića i na Dragu Lovrića jer ih ignoriraju.

Svi se oni ponašaju kao veliki baje vani, a ovdje su ništa i tako ćemo se prema njima ponašati – kaže Katić.
 
(24sata.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,