Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » VLASNICI PLIVE U OGROMNOM SKANDALU: Podmićivali liječnike u Rumunjskoj kako bi što većem broju pacijenata preporučivali novi lijek

VLASNICI PLIVE U OGROMNOM SKANDALU: Podmićivali liječnike u Rumunjskoj kako bi što većem broju pacijenata preporučivali novi lijek

teva-lijekoviUnutarnja istraga dolazi u vrijeme kad se ta kompanija sa sjedištem u Izraelu priprema za nagodbu u istrazi američke vlade o navodnom podmićivanju u nekoliko drugih zemalja

Teva Pharmaceutical Industries istražuje tvrdnje anonimnog izvora da je kompanija podmićivala zdravstvene radnike u Rumunjskoj kako bi propisivali njezine lijekove, poručila je glasnogovornica Teve.

Unutarnja istraga, o kojoj ranije nije bilo izvješćivano, dolazi u vrijeme kad se ta kompanija sa sjedištem u Izraelu, inače vlasnica hrvatske Plive, priprema za nagodbu u istrazi američke vlade o navodnom podmićivanju u nekoliko drugih zemalja.

Glasnogovornica je potvrdila da je u tijeku unutarnja istraga, ali je odbila komentirati ostale navode.

Teva je istragu pokrenula u 2015. godini, nakon što je anonimni izvor optužio kompaniju da plaća rumunjskim liječnicima naknade za predavanja i savjetovanja, te im pokriva njihove međunarodne putne troškove.

U zamjenu liječnici preporučuju Tevin lijek za liječenje multiple skleroza Copaxone, “što je moguće većem broju pacijenata“, napisao je izvor u 2015. u e-mailu glavnom izvršnom direktoru Teve i odboru kompanije za reviziju, u koji je Reuters imao uvida.

Prihodi od prodaje Copaxona su u posljednjem tromjesječju iznosili 1,1 milijardu dolara, što predstavlja 19 posto ukupnih prihoda Teve, izvijestila je kompanija u prošlom mjesecu u svom poslovnom izvješću.

Mnogi liječnici u Rumunjskoj zaposleni su u državnoj službi.

Prema američkom zakonu o korupciji u stranim državama, protuzakonitim se smatra podmićivanje stranih državnih dužnosnika sa ciljem dobivanja poslova, bez obzira jesu li plaćanja bila izravna ili na neki drugi način, poput ekstravagantnih zabava ili plaćanja računa za međunarodna putovanja.

Teva ima podružnice u SAD-u, a njenim se dionicama trguje na newyorškoj burzi.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,