Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD i Francuska priznale poraz Zapada u Aleppu, Kerry traži milost za terorističke ‘pobunjenike’

SAD i Francuska priznale poraz Zapada u Aleppu, Kerry traži milost za terorističke ‘pobunjenike’

sirija-aleppo-tenkOD JUTROS IZ ISTOČNOG DIJELA GRADA IZAŠLO 20.000 CIVILA, 1.217 TERORISTA SE PREDALO

Više od 20.000 civila izašlo je od jutros iz istočnog Alepa.

Za isto to vrijeme je 1.217 pripadnika pobunjeničkih i terorističkih formacija položilo oružje.

Sve ovo je priopćio glasnogovornik Ministarstva obrane RF general Igor Konašenkov. Pritom je naglasio:

“Upozoravamo teroriste i bojovnike iz takozvane “umjerene opozicije”, a obraćamo se i njihovim pokroviteljima: ne pokušavajte s bilo kakvim provokacijama, a pogotovo ne s otvaranjem vatre na civile koji prolaze kroz humanitarne koridore”!

Konašenkov je istodobno apelirao na sve koji su posljednjih mjeseci pokazivali spremnost da Aleppu upute humanitarnu pomoć – uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Europsku uniju i međunarodne organizacije – da pokažu koliko su im obećanja bila iskrena.
 

 
Civili izlaze preko dva koridora čija su “ulazna vrata” u kvartovima Karim-Hun i El-Mahajar.

Da izlazak ne bi ničim bio ugrožen – sirijska vojska je privremeno opet obustavila sva vojna djelovanja.

Istovremeno je pobunjenicima i teroristima koji ostanu u istočnom Aleppu poručila: tko ne izađe i ne položi oružje bit će – istjeran ili uništen.

Tijekom prethodna dva dana iz istočnog Aleppa je izašlo oko 50.000 civila.

I ovaj “ishod civila” dokaz je da su pobunjeničke i terorističke grupacije, a i njihovi zapadni i islamski pokrovitelji, izgubili bitku za Aleppo.

Zato ne iznenađuje što je John Kerry – poslije sastanka “Grupe prijatelja Sirije” koji je upravo završen u Parizu – zatražio od vlade Rusije i Sirije da “pokažu milost” i da “pobunjenicima” daju čvrste garancije da će moći sigurno napustiti Aleppo.

Dodao je – kao pravi Amerikanac – da na Siriji i Rusiji “leži fundamentalna odgovornost za sve što se događa”. Pritom je naglasio:

“Ako zaista žele pokrenuti mirovni proces i zaustaviti rat, dužni su dati jamstva da ljudi koji izlaze iz Aleppa neće ići na klaonicu.

To je jednostavan i izravan korak prije kojim je Rusija. Ali, u tome i jeste sva složenost situacije. Građani Aleppa i oporba (teroristi) moraju dobiti jamstva i izaći iz Aleppa. Damask mora poduzeti korake kojima će povratiti povjerenje naroda”.

Šef francuske diplomacije Jean-Mark Aro – odmah poslije Kerryja – objavio je da su sirijski teroristi i ISIS spremni obnoviti mirovne pregovore “bez postavljanja prethodnih uvjeta”.
 

 
Naglasio je da je izjavu u tom smislu već dao i šef oporbenog Vrhovnog komiteta za pregovore Rijad Hidžab.

Aro je priznao da je odlučujuću ulogu u sirijskom ratu odigrala Rusija koja je podržala vlast Bashara Assada:

“Da nije bilo Rusije, Asadova vojska bi odavno pretrpjela poraz. Samo, Rusija mora imati na umu da logika totalnog rata nema budućnost”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,