Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, MEDIJI » NOBELOVAC OBAMA PROLUPAO I PORUČIO RUSIJI: Vi ste manji od nas, slabiji, niste inovativni, vaša ekonomija je katastrofa! Snosit ćete posljedice!

NOBELOVAC OBAMA PROLUPAO I PORUČIO RUSIJI: Vi ste manji od nas, slabiji, niste inovativni, vaša ekonomija je katastrofa! Snosit ćete posljedice!

obama-glava“Više od jedne trećine republikanskih birača odobrava Vladimira Putina, bivšeg šefa KGB. Ronald Reagan se prevrće u grobu”, prokomentirao je Obama

Kako se bliži vrijeme za službeni odlazak iz Bijele kuće, tako su i izjave Baracka Obame postale sve oštrije.

Odlazeći predsjednik posljednjih mjesec dana uputio je nekoliko otrovnih strelica ka Moskvi, posebno prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. U sjeni afere hakiranja izbora, teške riječi Obama izgovorio i na svojoj završnoj konferenciji za novinare ove godine.

“Rusi nas ne mogu promjeniti niti da nas značajno oslabiti. Oni su manja zemlja od nas. Slabija zemlja od nas. Njihova ekonomija ne proizvodi ništa što drugi žele kupiti osim nafte, plina i oružja. Oni nisu inovativni. Ali oni mogu utjecati na nas ako izgubimo korak sami sa sobom. Mogu utjecati na nas ako odustanemo od naših vrijednosti.”

“Putin nas može oslabiti kao što je oslabio Europu, ako pomislimo da je u redu da zastrašujemo novinare ili uhićujemo disidente ili diskriminiramo ljude zbog toga kako izgledaju ili u koju vjeru vjeruju” – rekao je Obama.

Obama se tijekom dva mandata na mjestu predsjednika SAD obrušavaoi na Rusiju. Ovog puta povod je goruća tema američkih medija – hakiranje predsjedničkih izbora.

Na pitanje da li bi imenovao osobno Vladimira Putina kao odgovornog, Obama je rekao da želi da odgovor na to pitanje daju obavještajne službe, ali da se “ne događa mnogo toga u Rusiji bez Vladimira Putina”.

U Rusiji se ne bave pretjerano ovom temom iako optužbe iz Washingtona stižu gotovo svaki dan. Iako Obama tvrdi da je upozorio Putina da će “snositi ozbiljne posljedice ako ne prekine” (mada nije precizirao na kakve posljedice misli), a prethodnih dana najavljivao je i “akciju protiv Rusije”, u Kremlju su mirni.

Nitko od značajnijih ruskih dužnosnika nije se oglašavao povodom optužbi za hakiranje, a Dimitri Peskov, glasnogovornik Kremlja nazvao ih je “smiješna glupost”.

Na svojoj posljednjoj godišnjoj konferenciji, Obama je izrazio zabrinutost što ankete pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina.

“Više od jedne trećine republikanskih birača odobrava Vladimira Putina, bivšeg šefa KGB. Ronald Reagan se prevrće u grobu” – prokomentirao je Obama.

Obama nije štedio na riječima ni kada je komentirao situaciju u Siriji.

“Svijet je ujedinjen u užasu zbog divljačkog napada sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika u Aleppu” – rekao je odlazeći američki predsjednik i dodao – “Ova krv i ovi zločini su na njihovim rukama.”

Američki, kako i Ruski narod jedva čeka dolazak Donald Trumpa na vlast.
 
(blic.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, MEDIJI · Tags: , , , , , ,