Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NIŠTA OD ELEKTORSKE BLOKADE: TRUMP ĆE VLADATI AMERIKOM SLJEDEĆE ČETIRI GODINE!

NIŠTA OD ELEKTORSKE BLOKADE: TRUMP ĆE VLADATI AMERIKOM SLJEDEĆE ČETIRI GODINE!

trump-peaceNema nikakvih izgleda da će elektorski kolegij Donald Trump uskratiti funkciju predsjednika SAD, navodi portal “Politico”

Među više od 160 republikanskih i demokratskih insajdera koji su anketirani prošlog tjedna, samo jedan je smatrao mogućim da 37 ili više elektora Republikanske stranke da Trumpu okrenu leđa ne glasajući za njega.

Ovih dana će 538 elektora glasovati u 50 američkih država, a ukoliko glasuju u skladu s rezultatima predsjedničkih izbora u svojim pojedinačnim državama, Trumpu će pripasti 306 izbornih glasova, dok bi 232 osvojila njegova demokratska protivnica Hillary Clinton.

“Nezadovoljstvo Trampom je dovoljno veliko da bi mu pojedini mogli okrenuti leđa, ali ja to ne smatram ozbiljnim. Glasači su rekli svoje i elektori će uglavnom poštovati njihove glasove”, kaže republikanac iz Ohia, koji je, kao i svi insajderi, anonimno sudjelovao u anketi.

Neimenovani republikanac iz Iowe uvjeren je da je čitava priča o “prevrtljivom” elektorska kolegiju “antitrumpovska fantazija”.

“To znači da bi jedan ili dva elektora mogli glasovati protiv Trumpa, a za Hillary ili nekog drugog. Ma koliko da mi ne godi Trump kao predsjednik, bilo bi mi daleko neugodniji presedan divljeg elektorskog kolegija koji baca pod noge povijest dugu više od 200 godina i svojevoljno odlučuje proglasiti nevažećom volju glasača”, rekao je on.

Istodobno, jedan republikanac iz Wisconsina navodi da su se na internetu pojavili video-snimci kojima se elektori Republikanske stranke uvjeravaju da se preispitaju prije nego što glasaju.

“Potpuna je besmislica vjerovati da će republikanski elektori uskratiti podršku novoizabranom predsjedniku Trampu jer je nekolicina liberalnih aktera objavila smiješnu reklamu u kojoj od njih traži da promjene odluku. Prevladajmo to”, istaknuo je on.

Elektori koji danas trebaju službeno izglasati novog predsjednika SAD tvrde da su primili gomile uznemirujućih telefonskih poziva i e-mailova punih mržnje, a mnogi od njih su priopćili da su primali i prijetnje smrću.

“Politico” piše da su oni do trenutka glasovanja “pod opsadom” i navodi da je 538 elektora, koji trebaju potvrditi rezultate predsjedničkih izbora u SAD, bačeno u prvi plan nacionalne političke scene kao nikada do sada u američkoj povijesti.
 
(vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,