Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » UTRKA U NAORUŽANJU NA BALKANU, A NAROD GLADUJE: Bivša trilateralka Kolinda odgovara Srbiji – Hrvatska kupuje novu borbenu eskadrilu i Black Hawkove

UTRKA U NAORUŽANJU NA BALKANU, A NAROD GLADUJE: Bivša trilateralka Kolinda odgovara Srbiji – Hrvatska kupuje novu borbenu eskadrilu i Black Hawkove

kolinda-oruzjeKolinda Grabar-Kitarović u božićnom intervjuu zaželjela Hrvatima sretan Božić i najavila je veliko ulaganje u nacionalne vojne potencijale

Kolinda je tako istaknula kako će Hrvatska dodatno osnažiti suradnju sa SAD-om.

“Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku.

No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk”, rekla je, a na pitanje o nabavci MiG-ova u susjednoj Srbiji i nabavci borbene eskadrile kao odgovoru na to, kazala je da je srpska vojna nabavka legitimna.

“Ovo nije utrka u naoružavanju”

“Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama.

Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom”.

U zaključku je Grabar-Kitarović potvrdila da postoji dogovor u hrvatskom državnom vrhu oko kupnje nove borbene eskadrile.

“Držim da je o tome postignut politički konsenzus, a razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem”, kazala je.

U međuvremenu je stigla i reakcija iz Srbije.

Dačić: Zašto se plaše letećih kanti iz Rusije?

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da Kolindina izjava najbolje pokazuje koliko je bila ispravna i značajna odluka Srbije da ojača svoju borbenu moć.

“Zašto hrvatska predsjednica odmah najavljuje kupnju novih aviona i helikoptera kad su s visoka govorili o našem vojno-tehničkom dogovoru s Ruskom federacijom? Zašto se plaše letećih kanti iz Rusije, kako su govorili”, upitao je Dačić, prenosi Tanjug.
 
(index.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,