Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Vrhunski američki stručnjak za klimatske promjene osuđen na zatvorsku kaznu zbog prijevare

Vrhunski američki stručnjak za klimatske promjene osuđen na zatvorsku kaznu zbog prijevare

klima-osudjenikNajplaćeniji američki stručnjak za klimatske je osuđen na 32 mjeseci zatvora pod optužbom za prijevaru

Najplaćeniji zaposlenik američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) i vodeći stručnjak za klimatske promjene saznat će u srijedu presudu nakon što je u rujnu priznao krivnju jer se lažno predstavljao kao špijun CIA-e u Pakistanu.

Tužitelji smatraju da je John C. Beale, koji je vladu SAD-a oštetio za gotovo 900.000 dolara od 2000. godine, počinio zločin masovnih razmjera te da zaslužuje zatvorsku kaznu od najmanje 30 mjeseci.

Kako javlja NBC, Beale je između 2003. i 2011. 33 puta letio avionom što je američku administraciju koštalo 266.190 dolara. U 70 posto slučajeva, putovao je u prvoj klasi i odsjedao u luksuznim hotelima, dvostruko premašujući dopušteni budžet po danu. Sve je bilo u privatne srvhe.

Pomoćnik glavnog inspektora EPA-e, Patrick Sullivan rekao je za NBC da Beale (64) nema nikakve veze s CIA-om te da je većinu svojih špijunskih angažmana proveo u vožnji biciklom, pospremajući stan ili čitajući knjige u svojoj kući u Sjevernoj Virginiji ili u vikendici na Cape Codu. A tvrdio je da je u Langleyju, sjedištu CIA-a u Virginiji.

Najviši dužnosnici EPA-e omogućili su Bealeu takav život jer nisu provjerili njegove priče.

Primjerice, jednom je Beale tvrdio da mora hitno otputovati u Pakistan jer talibani muče njegova zamjenika u CIA-i. Godine 2008. Beale se nije pojavio u EPA-i 6 mjeseci jer je navodno sudjelovao u posebnom projektu vezanome za izbore i sigurnost kandidata.

Naplatio je od vlade 57.000 dolara za pet putovanja u Kaliforniju, no na zapadnu obalu je putovao privatno. Naime, njegovi roditelji žive ondje.

Također je tvrdio da je obolio od malarije dok je bio na zadatku u Vijetnamu. Istodobno, Beale je bio najbolje plaćeni dužnosnik EPA-e, primajući 206.000 dolara godišnje.

Prijevara epskih razmjera je otkrivena kada je 2013. godine netko u EPA-i primijetio da on i dalje prima svoju plaću godinu i pol nakon umirovljenja.

Kada su ga u EPA-i ispitivali o angažmanu u CIA-i, Beale im je rekao da o tome ne smije pričati. Nekoliko tjedana kasnije pritisnuli su ga istražitelji kojima je priznao da je lagao, no nije pokazao kajanje rekavši tek da je to učinio kako bi si popravio imidž.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,