Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » AMERIKA BYE BYE: Kina planira uložiti brutalnih 500 milijardi dolara u brze pruge!

AMERIKA BYE BYE: Kina planira uložiti brutalnih 500 milijardi dolara u brze pruge!

vlakovi-kinaKineska vlada kani do 2020. godine uložiti 500 milijardi dolara u obnovu i proširenje mreže brzih pruga, u sklopu petogodišnjeg plana ulaganja u javnu infrastrukturu usmjerenog na podupiranje gospodarskog rasta

Službeni Peking želi proširiti mrežu brzih pruga na ukupno 30 tisuća kilometara i povezati tim komunikacijama više od 80 posto velikih gradova, navodi Associated Press.

Trenutno Kina ima 19 tisuća kilometara brzih pruga.

Planom se također želi obnoviti dio postojećih pruga te ubrzati izgradnja mreže prema slabije razvijenim dijelovima zemlje.

“Ukupno Kina planira do 2020. uložiti 504 milijarde dolara u izgradnju brzih pruga. Vjerujemo da će se ulaganje s vremenom isplatiti s obzirom na očekivani snažan rast broja putnika i protoka roba i usluga”, rekao je zamjenik ministra prometa Yang Yudong na briefingu za medije a prenosi Russia Today.

Vlada planira pozvati i privatne investitore da sudjeluju u financiranju izgradnje i obnove međugradskih i regionalnih linija, dodao je.

Gospodarski rast u Kini usporio je u zadnjih šest godina paralelno nastojanjima vlasti da prebace težište s proizvodnje i izvoza na potrošnju i time kreiraju samoodrživ ekonomski model.

U protekle dvije godine naveliko se ulagalo u autoceste i drugu infrastrukturu. U srijedu otvorena je i nova superbrza željeznička linija koja povezuje financijski centar Šangaj na istoku s Kunmingom, središtem slabije razvijene provincije Yunnan na jugozapadu zemlje.

Linija je duga 2,252 kilometra i prolazi kroz pet provincija, uz skraćeno vrijeme putovanja s nekadašnjih 35 na 11 sati.

Očekuje se da će drugo gospodarstvo svijeta ove godine dosegnuti zacrtanu stopu rasta između 6,5 i sedam posto. Podaci pokazuju da su aktivnosti u industriji, te potrošnja i investicije stabilno rasle u listopadu i studenom, uz naglo ubrzanje aktivnosti u uslužnim djelatnostima.

Unatoč zabrinutosti pojedinih stručnjaka, kineski čelnici s pouzdanjem očekuju dobre gospodarske rezultate. Kineski predsjednik Xi Jinping je kazao da će glavni ekonomski ciljevi u ovoj godini biti ispunjeni te da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2017.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,