Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Vatikan u najnovijem dokumentu poziva na uspostavu ‘Centralne Svjetske banke’ i ‘Globalne javne vlasti’

Vatikan u najnovijem dokumentu poziva na uspostavu ‘Centralne Svjetske banke’ i ‘Globalne javne vlasti’

vatikan-papa-dolarVatikan je pozvao na uspostavu “globalne javne vlasti” i “središnje svjetske banke” koje bi vladale zastarjelim financijskim institucijama koje su često neučinkovite u kontroli masa

Glavni dokument iz Odjela za mir i pravosuđe Vatikana osudio je ono što se zove “idolopoklonstvo na tržištu”, kao i “neo-liberalno razmišljanje”, te u njemu piše da se traži isključivo tehničko rješenje ekonomskih problema.

18 stranica ovog Dokumenta kažu da je “Reforma međunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne javne vlasti”, bila s vremenom na vrijeme vrlo specifična, i pozivala na porezne mjere i financijske transakcije.

“Ekonomska i financijska kriza kroz koju svijet prolazi zove svakoga, pojedinaca i narod, da ispita dubine načela kulturnih i moralnih vrijednosti na temelju društvenog suživota”, kaže dokument.

“U stvari, kriza je otkrila naveliko ponašanja poput sebičnosti, kolektivne pohlepe i gomilanja robe” navodi se u priopćenju, dodajući da je svjetskoj ekonomiji potrebna “etika solidarnosti” između bogatih i siromašnih zemalja.

“Ako se ne utvrde rješenja za različite oblike nepravde, negativni učinci koji slijede na društvenom, političkom i ekonomskom planu će biti osuđani na stvaranje ozračja rasta neprijateljstva, pa čak i nasilja, te u konačnici potkopati same temelje demokratskih institucija, čak i one koje se smatraju najčvršćima”, navodi se u priopćenju.

Dokument poziva na uspostavu “nadnacionalne vlasti” na svjetskom planu i “univerzalne nadležnosti” za vođenje ekonomske politike i donošenje odluka.

Takva vlast treba započeti svoj rad kroz Ujedinjene narode kao svojom referentnom točkom, ali bi kasnije trebala postati neovisna i biti obdarena snagom da vidi kako razvijene zemlje ne smiju provoditi “pretjeranu nadmoć nad slabijim zemljama”.

Učinkovite strukture

U dijelu teksta se objašnjava zašto je Vatikan osjetio da je reforma globalnog gospodarstva potrebna:

“U ekonomskim i financijskim pitanjima, najznačajniji problemi dolaze od nedostatka učinkovitosti glavnih struktura koje mogu jamčiti, uz sustav upravljanja, sustav vlade koja će brinuti za međunarodno gospodarstvo i međunarodne financije.”

Još je pisalo da Međunarodni monetarni fond (MMF) više nema snage ili sposobnosti za stabilizaciju svjetskih financija da regulira ukupnu ponudu novca i da više nije bio u mogućnosti to gledati “zbog iznosa kreditnog rizika koji prožima cijeli sustav.”

Svijetu je potrebno “minimalno zajedničko tijelo za upravljanjem globalnim financijskim tržištem” i “neki oblik globalnog monetarnog upravljanja.”

“U stvari, može se vidjeti zahtjev za nastajanje tijela koje će obavljati svojevrsne funkcije” središnje svjetske banke “koja regulira protok novca i sustav monetarne razmjene sličnih nacionalnih središnjih banaka”, rekao je.

U dokumentu, koji su predstavili na konferenciji za novinare u ponedjeljak, priznato je da bi takva promjena mogla potrajati godinama dok se ne provede i postavi na mjesto te da bi mogla naići na značajniji otpor.

“Naravno, ova transformacija će biti na račun postupnog, uravnoteženog prijenosa dijela ovlasti svake nacije na svjetsku vlast i na regionalne vlasti, a to je neophodno u vrijeme kada dinamika ljudskog društva, gospodarstva i napredak tehnologije nadilazi sve granice, koje su u stvari već jako erodirane u globaliziranom svijetu.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,