Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Utjecajni američki kongresnik Rohrabacher: Makedonija nije država! Hitno ju treba podijeliti

Utjecajni američki kongresnik Rohrabacher: Makedonija nije država! Hitno ju treba podijeliti

makedonija-drzava“Smatram da Makedonija nije država. Žao mi je, ali nije država. Toliko su podijeljeni da nikada neće biti u stanju da funkcioniraju zajedno.”

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije bilo je primorano napraviti ono čemu se uopće nije nadalo.

Zatražilo je – preko svoje ambasade u Washingtonu – službeno razjašnjenje State departmana povodom izjave kongresmena-republikanca Dana Rorabachera, članka pododbora za europske poslove vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, da je Makedonija neuspjela država čiju teritoriju treba podijeliti susjedne zemlje.

Skopsko ministarstvo je ukazalo da su Rorabacherove riječi izazvale veliku uznemirenost u Makedoniji i u regiji. Također: da su razbuktale nacionalističku retoriku “u susjedstvu” (čitaj: Albaniji).

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je izrazilo očekivanje da će State departman jasno izraziti svoj odnos prema Rorabaherovoj izjavi, odnoso – “potvrditi svoju (dosadašnju) politiku prema Makedoniji i Balkanu”.

Evo od čega je sve počelo.

Utjecajni republikanac je u intervjuu albanskom VisionPlus (iz Tirane) rekao da je stvaranje Makedonije kao države doživjelo neuspjeh i da su se sada stvorili svi uvjeti da ta država bude podijeljena između njezinih susjeda, uključujući Kosovo i Bugarsku.

“Smatram da Makedonija nije država. Žao mi je, ali nije država. Toliko su podijeljeni da nikada neće biti u stanju da funkcioniraju zajedno. Zato makedonski Kosovari i Albanci trebaju postati dio Kosova. Dok ostatak države treba postati dio Bugarske ili bilo koje druge države s kojom tvrde da su u srodstvu”.

Kada je bio upitan da li administracija predsjednika Trampa podržava njegovu ideju, Rorabacher je izjavio da ima utjecaj na američku vanjsku politiku i da će se u budućim zasjedanjima komiteta raspravljati o promjeni granica na Balkanu.

“Imam utjecaj na tvorce vanjske politike SAD. Ja sam predsjedavajući u Potkomitetu komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma koji se bavi tim dijelom svijeta. Imat ćemo saslušanja (zasjedanja) u narednim mjesecima. Jedno od pitanja o kojima će se raspravljati je promjena granica na način koji bi imao smisla i donio mir na Balkan”, kazao je kongresmen.

Na kraju, kongresmen je dodao da se SAD ne plaši ruskog utjecaja na Balkanu.
 

 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,