Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » I Hrvati hoće 2017. obuzdati Rusiju: Tigrovi, rakete, vozila šalju se na 140 km od Kalinjingrada

I Hrvati hoće 2017. obuzdati Rusiju: Tigrovi, rakete, vozila šalju se na 140 km od Kalinjingrada

vojska-hr-rusijaU Ministarstvu obrane Hrvatske još ne otkrivaju detalje sudjelovanja hrvatskih vojnika u toj operaciji. Građane ionako nitko ne pita

Hrvatska ove godine u Poljsku šalje višecjevni bacače raketa, iduće godine u Litvu osam borbenih oklopnih vozila i 120 pripadnika “Tigrova”

Operaciju “Enhanced Forward Presence” vode Amerikanci, sjedište joj je u Poljskoj, a tamo su već američki, britanski i rumunjski vojnici.

Hrvatska bi već ove godine se trebala uključiti u operaciju NATO-a “Enhanced Forward Presence” pod američkim zapovjedništvom, čije će sjedište biti u poljskom gradu Ozis.

Riječ je o multinacionalnoj vježbi pod zapovjedništvom SAD u čijem će sastavu uz američke vojnike biti britanski i rumunjski vojnici.

Kako piše “Jutarnji list”, na zahtjev američkog zapovjedništva toj vježbi bi trebala pridružiti i jedna hrvatska baterija samohodnih višecevnih raketnih bacača (VBR) “SVLR 122BM-21 grad”.

Jednu bateriju čine ova tri VBR sastava. Američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena potpora pješačkim jedinicama. Prema neslužbenim informacijama, tri VBR sastava zajedno sa posadama trebalo bi u Poljsku biti upućena krajem godine, ali to prvo treba odobriti Sabor Hrvatske.

U blizini grada Ozis nalazi se veliki vojni poligon na kojem bi trebalo izvesti multinacionalna vježba. Posebnost te lokacije je što se nalazi oko 70 kilometara od “zone Suwalki” i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Europske unije u kojoj je najvjerojatnije smješteno nuklearno oružje.

“Zona Suwalki” dijeli rusko područje Kalinjingrada i ruskog saveznika Bjelorusiju, i to na potezu od 60 kilometara.

Vojni stručnjaci, na koje se list poziva, već dugo upozoravaju da ako Rusija krene u konvencionalnu ili “hibridnu” akciju protiv jedne baltičke države, na tom području vrlo lako može partnerima u NATO-u da presječe mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suvalkija.

Nekoliko mjeseci poslije dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pješačka četa trebalo bi biti upućena u Litvu, također u sklopu operacije NATO-a “Enhanced Forward Presence”.

Riječ je o multinacionalnoj vježbi u kojoj bi trebao sudjelovati 1.200 vojnika iz Norveške, Nizozemske, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Njemačke. Jedinica bi trebala biti smještena kod litavskog grada Rukle, gdje se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog su mjeseca već stigli u Ruklu.

U Ministarstvu obrane Hrvatske još ne otkrivaju detalje sudjelovanja hrvatskih vojnika u toj operaciji.

Prema neslužbenim informacijama, u Litvu bi bila upućena ojačana pješačka četa s oko 120 vojnika. Riječ je o pripadnicima prve čete “Tigrova”. Zajedno s “Tigrovima” u Litvu bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila “patrija CRO” i najvjerojatnije određeni broj vozila MRAP.

Ta informacija potvrđena je u vrhu Oružanih snaga Hrvatske.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,