Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MINISTAR OBRANE MATTIS: Ako želite da Amerikanci brinu o sigurnosti vaše djece – PLATITE!

MINISTAR OBRANE MATTIS: Ako želite da Amerikanci brinu o sigurnosti vaše djece – PLATITE!

nato-matisMattis inzistira da države naprave konkretne nacionalne planove kako će i u kojem roku doći do izdvajanja od 2 posto BDP-a, što je zajednička zadaća svih

Novi ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država James Mattis, umirovljeni general poznat po nadimku ‘Bijesni Pas’, poručio je drugim članicama NATO pakta, uključujući Hrvatskoj, kako će Washington smanjiti svoje sudjelovanje u savezu ako ostale članice ne povećaju svoje izdatke za obranu, javlja Guardian.

Amerikanci ne mogu brinuti za buduću sigurnost vaše djece više od vas samih. Dužan sam pred vama biti jasan oko političke realnosti u SAD-u i iznijeti vam u konkretnom smislu poštene zahtjeve građana moje zemlje.

Američki porezni obveznici ne mogu više nositi najveći dio obrane zapadnih vrijednosti, rekao je na sastanku ministara obrane u Bruxellesu u srijedu.

Amerika će ispuniti svoje obveze, ali ako vaše nacije ne žele vidjeti da Amerika ublaži svoju predanost ovom savezu, svaki od vaših glavnih gradova mora pokazati potporu našoj zajedničkoj obrani – rekao je general Mattis na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Dugujem vam jasan pogled na političku realnost Sjedinjenih Država, i iznosim vam fer zahtjev građana moje zemlje, jasno definiran, kazao je.

SAD očekuje kako će sve članice NATO pakta odvajati barem 2% svojeg bruto domaćeg proizvoda za obranu, što za sada rade samo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Estonija i Grčka.

Za Hrvatsku bi to značilo oko 2,5 milijardi kuna godišnje. Zamislite koliko bi se škola i vrtića, moglo izgraditi i bolnica obnoviti tim novcima, nahraniti beskućnike?

Nekoliko europskih država već su dosegle 2 posto. Nekoliko drugih su na jasnoj putanji da ga dosegnu, i moramo imati otvoreni razgovor među prijateljima i saveznicima o tome u kojem smjeru idemo, i postići tu razinu obaveze.

Hrvatska je u 2016. godini na proračun Ministarstva obrane potrošila oko 1,23 posto BDP-a, prema službenim NATO-ovim podacima, što ju smješta u samu sredinu tablice, s 13 članica koje izdvajaju veći postotak, i 13 koje izdvajaju manji.

Manje od Hrvatske izdvajaju čak i znatno bogatije europske države, poput Njemačke, Danske, Nizozemske, Italije, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Belgije i Luksemburga.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,