Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » BRUTALNO ISKRENA PRIČA O HRVATSKOM DRUŠTVU: ‘Umišljate da ste poduzetnik, a ne lopov. Umišljate da ste heroj, a ne zločinac. Današnji sustav vrijednosti van pogoduje’

BRUTALNO ISKRENA PRIČA O HRVATSKOM DRUŠTVU: ‘Umišljate da ste poduzetnik, a ne lopov. Umišljate da ste heroj, a ne zločinac. Današnji sustav vrijednosti van pogoduje’

hrvatska-ruka-na-srcuNajljepše je bit lopov u Hrvatskoj. Taj status uživa mnogobrojne pogodnosti. Pogotovo ako protiv kriminalca još nije donesena pravomoćna presuda

Šetate po rivi, viđeniji ste gost boljih restorana, jebete pjevačice u usponu, a u kući van vise originalna djela likovnih majstora. Smatrate se sofisticiranin gospodinon iako žvačete otvorenih usta. Umišljate da ste poduzetnik, a ne lopov.

Umišljate da ste heroj, a ne zločinac. Današnji sustav vridnosti van pogoduje. Imanje para i nekretnina, a nemanje morala i empatije, u Hrvatskoj je iznimno cijenjeno.

Iako svaki član vaše obitelji posjeduje dva-tri auta (jedan terenac, jedan gradski, jedan za do Zagreba), uvjeravate ih da ste sve stekli mukotrpnin radon.

Ako imate više dice, najmanje jedno zna da ste kriminalac i zbog toga pati. To je najčešće kćer, radoholičarka i volonterka, koja plače kad vidi pribijenu mačku, te ima jak osjećaj za pravdu.

Ako imate sina, on češće minja auta negoli čarape, a najveća stavka kućnog budžeta su van njegove jamčevine.

U takvoj atmosferi prolazi vrime, a pravomoćnu presudu i ne očekujete. Ako ikad dođe, a u njoj piše da ste krivi – zna se dogodit da se takvin i osjetite.

Nevoljko napuštate kuću jer…šta će ljudi reć? Prije presude niko nije zna da ste ukrali miljune, da imate desetak sumnjivih nekretnina, da ste rentabilno poduzeće odveli u stečaj, da ste tisućama radnika uzeli plaće, da ste moralno smeće.

Negdi bi vas za to javno osudili, u drugoj državi bi čamili u zatvoru, u nekom kulturnijen gradu bi vas pljunili na ulici, ali u Hrvatskoj ste među svojima.

Novinari vas salijeću, dobijate pozivnice za premijere i svak bi se s vama selfa. Zbog presude koja bi vas u Skandinaviji odvela u tamnicu, ovde vas tješe:-Di neš? Sitnica! Nećeš se valjda zbog toga nervirat! Bilo, pa prošlo!

Tapšu vas po leđima pravomoćni i nepravomoćni. Tapšu vas i oni koji bi ukrali, a nemaju hrabrosti ka vi. Sidite s takvima u kafiću, opušteni ste, pričate kako ste sve stekli ni iz čega. Okruženi podrškon, zaboravite da ste kriminalac.

Kad prođe šjor File, dobacite mu kako je prije 20 godina uzeo iz poduzeća dvi kemijske, a nikad ih nije vratio. Skoči van i tlak. Tim više jer je šjor File uzeo kemijske, a vi poduzeće.

Tim više jer vas šjor File prezrivo pogleda i produži, što je odlika onih protiv kojih se ne vodi kazneni postupak. Za stolon pričate o šjor Fili, razbojniku. Take bi tribalo pohapsit. Pravomoćno i nepravomoćno društvo se slaže.

Svima plaćate kafu i žesticu. Za susidnin stolon side 4 cure. Pitate onu koja bi van mogla bit unuka oće li šta popit. Nek pita i prijatejice ako će one šta.

Neće, fala! Maajte, neki sok, nešto….Mignete konobaru. On in donese turu onog šta već piju.

Prijatejice se čude od koga je tura. Ona šta bi van mogla bit unuka uperi prst u vas i kaže: Od ovog iz Remetinca!
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,