Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Predsjednik Moldavije zabranio svojoj vojsci sudjelovanje u NATO vježbi u kojoj sudjeluje i Srbija

Predsjednik Moldavije zabranio svojoj vojsci sudjelovanje u NATO vježbi u kojoj sudjeluje i Srbija

moldavija-predsjednikJAVNO POZVAO AMBASADORE AMERIKE I RUMUNIJE U DA MU SE NE MIJEŠAJU U POSAO

Predsjednik Moldavije Igor Dodon javno je zatražio od veleposlanika Sjedinjenih Država i Rumunjske – Jamesa Petita i Danijela Jonice – da se ne miješaju u njegovo djelovanje na položaju šefa države.

Dodon im je ovo poručio odgovarajući na pismo te dvojice diplomata, u kojem su izrazili zabrinutost time što je on – kao vrhovni zapovjednik – zabranio moldavskim vojnicima i časnicima da sudjeluju u vježbi NATO koja je počela 20. veljače, a završit će 1. ožujka rumunjskom vojnom centru Smirdan.

Njih dvojica su potpisala zajedničko pismo, a moldavski predsjednik im je zato i odgovorio jednim pismom.

Inače, Petit i Jonice su Dodona otvoreno optužili da se “ne drži prijateljski”.

Još su ocijenili da “moldavska vojske zbog toga neće imati potrebne pripreme”.

Dodali su i da Dodonova odluka nije u skladu sa “obvezama i naporima koje SAD i Rumunjska čine za institucionalne kapacitete moldavskih državnih ustanova”.

Dodon je ambasadorski tandem podsjetio da je Moldavija neovisna i suverena država i poručio mu:

“Molim da Predsjednika (Moldavije) ne učite kako treba postupati, pogotovo povodom njegovih ustavnih ovlasti. Ne vjerujem da u zemljama koje (u Kišinjevu) predstavljate neki veleposlanik može komentirati poteze šefa države, pogotovo povodom dislokacije Oružanih snaga. Baš bih volio vidjeti reakciju Bijele kuće ili dvorca Cotroceni na slične komentare, primjerice, veleposlanika Moldavije”.

Po svom Ustavu, Moldavija je država s neutralnim statusom.

Prema anketama, većina njezinih građana je protiv ulaska zemlje u NATO. Unatoč tome, Chisinau još od 1994. surađuje sa savezom u okvirima “plana individualnog partnerstva”.

Krajem studenog 2016-te, moldavski premijer Pavel Filip i glavni tajnik NATO, Jens Stoltenberg, potpisali su sporazum o otvaranju u Kišinjevu “ureda za vezu” NATO.

Moldavski parlament ga je ratificirao prije nego što je Dodon izabran za predsjednika države.

NATO planira taj ured otvoriti u lipnju, ali Dodon traži da od toga odustane.

On je to 7. veljače – za vrijeme razgovora u Bruxellesu sa zamjenicom glavnog tajnika saveza Rose Getemiler – zatražio u potpuno otvorenoj formi da NATO poštuje neutralnost njegove zemlje.

Dodon je prošlog tjedna ukazom zabranio sudjelovanje moldavskih vojnika u vježbi zemalja NATO u Rumunjskoj “Platinski orao” (Platinum Eagle), u kojoj sudjeluju vojne snage iz SAD, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Ukrajine.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,