Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRUTALNA ISTINA: Amerikanci su izgubili skoro svaki rat koji su vodili

BRUTALNA ISTINA: Amerikanci su izgubili skoro svaki rat koji su vodili

assad“Oni nisu uspjeli nigdje, gdje god da su poslali vojsku samo su stvorili probleme. Dobro im ide stvarati probleme i uništavajnja, ali teško im ide u nalaženju rješenja i mira”

Predsjednik Sirije Bashar el Assad u intervjuu za agenciju “Feliks” iz Hongkonga izrazio je nadu da će rat na teritoriju njegove zemlje biti završen do kraja 2017. godine.

Prema Assadovim riječima, na početku rata mnogi Sirijci nisu imali jasnu sliku što se događa u njihovoj zemlji, vjerujući “zapadnoj propagandi”.

“Mi uvijek imamo nadu da je godina u kojoj smo posljednja ratna godina. Ipak, to je rat i zato se ne može točno znati što se može dogoditi”, rekao je Assad.

Oslobađanje gradova Dejr el Zora i Rake, koji se nalaze pod kontrolom terorista Daesu-a, može potrajati nekoliko mjeseci, dodao je sirijski predsjednik.

Međutim, ofanziva na kanale preko kojih teroristi dobivaju pojačanja jednako su važna kao i ofanzive na “uporišta” terorista.

“Ako uzmemo da nema nikakve strane intervencije, to će trajati nekoliko mjeseci”, rekao je Assad.

Prema mišljenju sirijskog čelnika, prisutnost američke vojske u zemlji neće pomoći da se pobjede Daesu i druge terorističke organizacije.

“Mi ne smatramo da će to pomoći. Što oni namjeravaju raditi? Borili su se protiv Daesu-a? Amerikanci su izgubili skoro sve ratove. Oni su izgubili u Iraku, na kraju krajeva morali su povući sve svoje snage. Čak i u Somaliji, a da ne govorim o Vijetnamu i Afganistanu”, rekao je Assad.

“Oni nisu uspjeli nigdje, gdje god da su poslali vojsku samo su stvorili probleme. Dobro im ide stvarati probleme i uništavajnja, ali teško im ide u nalaženju rješenja i mira”, dodao je sirijski lider.

On je pozitivno ocijenio pristup predsjednika SAD Donalda Trumpa borbi protiv terorizma, ali u praksi za sada ne vidi mogućnost za suradnju s novom administracijom.

“U teoriji da, ali u poraksi ne, zato što između Sirije i SAD nema kontakata na zvaničnom nivou. Čak i bombardiranje pozicija Daesu-a se vrši bez konzultacija sa sirijskom vojskom ili sirijskom Vladom, što je nezakonito, što stalno ponavljamo. Teorijski imamo isti zadatak, ali u praksi za sada nema suradnje”, objasnio je Assad.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,