Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PREDSJEDNIK TRUMP: Amerikanci će posjetiti Mjesec ‘PO PRVI PUT’

PREDSJEDNIK TRUMP: Amerikanci će posjetiti Mjesec ‘PO PRVI PUT’

trump-mjesecPredsjednik Trump je obećao da će Amerikanci hodati po Mjesecu za vrijeme njegovog mandata, dodajući da to “može biti prvi put”, aludirajući da je sletanje na Mjesec 1969. godine možda krivotvoreno

Bivši predsjednik Obama je prihvatio Mjesec kao “mjesto na kojem su istraživači već bili”, ali predsjednik Trump nije tako siguran i vjeruje da će misija na Mjesec dati njegovom predsjedovanju “veliku slavu”, a također će i rasčistiti dugogodišnje glasine jednom za sva vremena.

Mnogi savjetnici predsjednika Trumpa vjeruju da je slijetanje na Mjesec bilo izmišljeno, a washingtonski insider i dugogodišnji savjetnik Roger Stone tvrdi da su snimke sa Mjeseca “snimljene u skladištu u New Jerseyju.”

Vijest da je predsjednik Trump postavio svoje planove na putovanje na Mjesec, privatne su kompanije dočekale sa uzbuđenjem nadajući se budućim potencijalnim istraživanjima svemira i misijama izvan niske Zemljine orbite, u kojoj Međunarodna svemirska postaja kruži oko Zemlje.

Phys.org kaže da iako je sam Trump rekao vrlo malo o toj temi, njegov bliski krug suradnika i bivših dužnosnika NASA-e su obznanili svoj interes za povratak na Mjesec putem partnerstva s privatnim sektorom.

Milijarder Elon Musk, predsjednik i glavni CEO kompanije SpaceX, uz osnivača Amazona Jeff Bezosa, koji također vodi raketnu tvrtku pod nazivom “Blue Origin”, su se susreli sa Trumpovim savjetnicima već nekoliko puta od kada je republikanac pobijedio.

“Postoji svakako ponovni interes za Mjesec u Trumpovoj administraciji”, rekao je John Logsdon, bivši direktor Instituta za svemirsku politiku na Sveučilištu George Washington.

Neki od Trumpovih savjetnika su radili na programu “Constellation”, osmišljenom od strane bivšeg predsjednika Georga W. Busha, s ciljem da vrate ljude na Mjesec po prvi put od pionirskih misija US Apollo 1960-ih i 70-ih godina.

Obama je otkazao “Constellation”, smatrajući da je to preskupo i ponavljajuće po prirodi, birajući umjesto toga da radi na novim i neistraženim destinacijama poput asteroida i, jednog dana, Marsa.

“Ljudi koji savjetuju Trumpa u svezi svemira su još uvijek ljuti na to i vjeruju da je bila pogreška”, rekao je Logsdon.

Veliko i hrabro

Eric Stallmer, predsjednik Komercijalne svemirske federacije koja predstavlja privatni svemirski sektor, se složio s tim.

“Mislim da je Trumpova administracija želi učiniti nešto veliko i hrabro, a Mjesec je sigurno dobra ideja”, rekao je za AFP.

Trenutni fokus NASA-e na razvoj onoga što bi mogla biti najmoćnija svjetska raketa, poznata kao Space Launch System, će predstaviti i novu kapsulu “Orion”, za duboki svemir, koja jeć jedan dana nositi ljude oko mjeseca, do asteroida ili čak na Mars 2030-ih.

Stallmer je opisao ovaj program kao “vrlo skup.”

“Mislim da ne možemo nastaviti s misijom na Mjesec više u ovom trenutku bez partnerstva s komercijalnom industrijom”, dodao je on.

Budući da je u SAD zagasio “Spece shuttle” program 2011. godine, NASA je uspostavila partnerstva s privatnim industrijama, uključujući SpaceX i Orbital ATK, radi popunjavanja rezervi na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

SpaceX planira započeti slati astronaute u orbitnu postaju već 2018. godine.

“Znam da ne postoji više odustajanje od suradnje sa komercijalnom sektoru, od poslovnih pokretanje tvrtke na temelju njihovih želja i vizije da odu na Mjesec i dalje. To su vrlo uzbudljiva vremena”, rekao je Stallmer.

SpaceX je prošli mjesec potpisao svoj prvi ugovor za slanje dva svemirska turista na putovanje oko Mjeseca krajem 2018., ali nije dao više detalja, uključujući trošak ili njihov identitet.

SpaceX je također obećao da će poslati bespilotnu letjelicu na putovanje na Mars 2018. godine, kao uvod u misiju s posadom koja će se desiti jednoga dana.

U međuvremenu, The Washington Post je izvijestio da njezin vlasnik Bezos radi na uslugama dostave na Mjesec poput one u Amazonu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,