Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » U Vatikanu se sprema zavjera protiv pape Franje

U Vatikanu se sprema zavjera protiv pape Franje

papa--franjBilo bi razumno posumnjati da oni kuju planove protiv njega jer su njegovim odlukama ugroženi integritet i autoritet papinstva

U Rimu nije tajna da nekoliko kardinala želi da papa Franjo odstupi, i to zbog njegovih nedavnih poteza. Novinar portala The Spectator Damian Thompson u nedavnom članku analizirao je Papine postupke u vezi s pričešćivanjem razvedenih parova te zbivanjima koja su ti postupci potaknuli.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegove analize.

“Prve subote u veljači u Rimu su osvanuli posteri koji ismijavaju papu i optužuju ga da se miješao u poslove skupština, uklanjao svećenike s pozicija, ukidao crkvene redove i slično.

Time se usmjerava pozornost na papinu “Godinu milosrđa”, u kojoj se Crkva trebala okrenuti prema grešnicima i pružiti im oprost.

No, to je i godina u kojoj je papa uklanjao protivnike. Smijenio je vođe reda Franjevaca od Bezgrešne zbog tradicionalnosti, starije članove Crkve koji su propitivali njegove dozvole ponovno oženjenim i razvedenim ljudima da primaju pričest, a preuzeo je i kontrolu nad Malteškim vitezovima”.

Papa i kritike

“Vijest o sarkastičnim plakatima obišla je svijet, ali vrlo vjerojatno nije dirnula papu. Kao što njegovi kolege jezuiti vrlo dobro znaju, Jorgeu Bergoliu ne smetaju neprijatelji dok god misli da je u prednosti, čime podsjeća na uličnoga borca.

No nemoćni bijes uličnoga plakata ne bi ga ni trebao brinuti. Trebao bi se zamisliti oko šutnje kardinala i biskupa, koji su ga na početku pontifikata hvalili na svakome koraku”.

Planovi protiv pape

“Bilo bi razumno posumnjati da oni kuju planove protiv njega jer su njegovim odlukama ugroženi integritet i autoritet papinstva. Sumnja se da bi oko 12 umjereno konzervativnih kardinala moglo povesti pobunu za odstupanje pape Franje.

Njihov je kandidat za novog papu kardinal Pietro Parolin, diplomat veteran i aktualni državni tajnik, što je položaj koji kombinira dužnosti premijera i ministra vanjskih poslova. On je poprilično moćan, a za razliku od pape Franje, nije sklon impulzivnim odlukama.

Papa Benedikt ostavio je mogućnost sljedećim papama da sami izaberu žele li odstupiti s dužnosti. Ali teško da će se tako nešto ostvariti. U Vatikanu vlada vrlo veliko nezadovoljstvo zbog navedenih postupaka papa Franje, zato što se radi o pitanjima temeljnih postavki vjere.

Na kraju se uglavnom sve svodi na davanje pričesti ljudima koji su se razveli pa opet oženili ili su se oženili za razvedenu osobu”.

Važnost tih pitanja

“Mnogima nije jasno zašto je to toliko važno, ali Katolička crkva se poziva na dijelove Biblije u kojima piše da je takvo postupanje preljub, iako je i sama u prethodnim stoljećima „zaobilazila“ ta pravila.

No, u travnju prošle godine Franjo je objavio dokument Amoris Laetitia dug 200 stranica, kojim se naizgled slaže s tom tradicijom, ali se u jednoj fusnoti parovima dozvoljava savjetovanje i odlučivanje sa svećenikom.

I oko te je fusnote nastao sukob zbog suprotnih tumačenja, a papa je na kraju odlučio dati razvedenim parovima tu dozvolu.

Takvo neslaganje oko tumačenja prijeti stvaranjem rascjepa između liberala i konzervativaca u Katoličkoj crkvi, a govori se da papa telefonira naokolo i traži potporu za svoje pozicije, poput kakvog američkoga lobija.

Spremni na novog papu

Navodno ne nailazi na veliki odaziv, jer je kardinale i biskupe doveo u jako nezahvalan položaj. Dvije trećine diocezijskih biskupa nikako ne podržava kaos za koji vjeruju da je nastao njegovom vladavinom.

Zato su spremni na novoga papu, ali još se ne zna kako bi se to moglo postići. Na kraju mjeseca sveučilište Paris-Sud organizira konferenciju o kanonskom problemu o smjenjivanju heretičkih papa, na kojoj se, između ostalog, poziva na reviziju dokumenta Amoris Laetitia.

No, kanonskim se pravom teško može protjerati papu Franju, pa nekima na pamet pada i prisila. Papa Franjo, za razliku od Benedikta, voli svoj položaj i vrlo vjerojatno neće od njega odustati, a s druge strane postoji vrlo velik broj onih koji mu se ne žele prikloniti. Tako da će se parovi i dalje pitati ima li pravo njihov svećenik ili – njihov papa”, zaključuje Thompson.
 
(index.hr)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,