Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKO OKUPLJANJE: U Njemačkoj povijesni prosvjed Kurda protiv Turske i Erdogana

VELIKO OKUPLJANJE: U Njemačkoj povijesni prosvjed Kurda protiv Turske i Erdogana

kurdi-njemackaProsvjed je protekao u miru, ali je glasnogovornik frankfurtske policije rekao da su se mogle vidjeti zastave i transparenti zabranjene u Turskoj  Kurdistanske radničke stranke (PKK) i fotografije njezina povijesnog vođe Abdullaha Oecalana

Tridesetak tisuća ljudi, uglavnom Kurda, prosvjedovalo je u subotu u Frankfurtu tražeći “demokraciju u Turskoj” i “slobodu za Kurdistan”, priopćila je policija.

Organizatori su očekivali 20.000 ljudi na ovom skupu koji se održava u prigodi Newroza, Nove godine po kurdskom kalendaru.

Prosvjed je protekao u miru, ali je glasnogovornik frankfurtske policije rekao da su se mogle vidjeti zastave i transparenti, u Turskoj zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i fotografije njezina povijesnog vođe Abdullaha Oecalana.

Policija dodaje da tijekom prosvjeda nije intervenirala kako bi zaplijenila te zastave da ne bi potaknula izgrede. No rekla je da je oduzela fotografije koje poslije mogu poslužiti za pokretanje sudskog progona.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je u ponedjeljak njemačku kancelarku Angelu Merkel da “podupire teroriste”, što je nova eskalacija u veoma napetim vezama Ankare i Berlina zadnjih tjedana.

Turska odavno optužuje Njemačku da pruža utočište kurdskim militantima. Berlin je te optužbe ocijenio kao protivne zdravom razumu. U Njemačkoj živi najveća turska dijaspora u svijetu, ali i velika kurdska zajednica.

Njemačka tajna služba: Ne vjerujemo da Gulen stoji iza vojnog udara

Turska vlada nije uspjela uvjeriti Njemačku tajnu službu (BND) da iza prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj stoji bivši turski imam i propovjednik koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen, kazao je za njemački list Der Spiegel ravnatelj BND-a Bruno Kahl.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i turska vlada Gulena optužuju za organiziranje vojnog udara 15. srpnja u kojemu je ubijeno više od 240 ljudi, nakon što su pobunjeni vojnici tenkovima, helikopterima i ratnim zrakoplovima napali parlament u pokušaju svrgavanja vlade.

“Turska nas je pokušala uvjeriti u to na svakoj razini no dosad nije uspjela”, kazao je u intervjuu za Spiegel Kahl.

Erdogan i turska vlada od Sjedinjenih Država traže Gulenovo izručenje, a on niječe umiješanost u pokušaj vojnog udara. Ravnatej BND-a je rekao i kako ne smatra da iza pokušaja vojnog udara stoji turska vlada.
 

 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,