Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TEL AVIV ULAZI U SIRIJSKI RAT: Na pomolu rat Izraela i šiita?

TEL AVIV ULAZI U SIRIJSKI RAT: Na pomolu rat Izraela i šiita?

izrael-ratSituacija na Bliskom istoku dobiva nove obrise. Teroristi Daesu-ai njima bliske terorističke skupine su pred potpunim porazom i vrijeme je za ocrtavanje utjecajnih zona u ovoj regiji. Iran, pored Rusije, postaje ključni igrač u Siriji. U svezi s tim, Izrael je morao reagirati. Prijetnje se čuju s obje strane. Da li na pomolu rat Izraela sa šiitima?

Izraelska strana je označila “crvenu liniju” u Siriji: libanonski Hezbolah ne smije doći u posjed suvremenog oružja, svako približavanje proiranskih snaga Golanskoj visoravni koja se nalazi pod izraelskom kontrolom kažnjavat će se, dok je formiranje stalne vojne baze Irana u Latakiji nedopustivo.

Uoči početka intervencije u Siriji, Moskva se dogovorila s Izraelom o pravilima izbjegavanja konflikta s ruskim zrakoplovstvom na sirijskom nebu.

Za Tel Aviv nema razlike između Daesu-ai Hezbollaha, jer obje skupine žele uništiti Izrael, zbog čega je ruski PZO ignorirao izraelske izlete u sirijski zračni prostor tijekom kojih su bombardirana skladišta oružja libanonskog pokreta.

Međutim, shema je počela pucati 17. ožujka, kada su izraelski zrakoplovi bombardirali skladišta sirijskog oružja u Palmiri. Rusija je pozvala izraelskog veleposlanika u Moskvi u Ministarstvo vanjskih poslova na objašnjenje.

Kako se pretpostavlja, Rusija je bila ljuta jer se u Palmiri nalaze ruski vojnici koji su bili izloženi opasnosti. Tada je sirijska strana priopćila da je oborila jedan avion dok je drugi oštećen, što je Izrael negirao.

Ove aktivnosti Jeruzalema izgledaju neobično u pozadini poraza terorista u Siriji, međutim, nije tako. On sada ima drugu veliku brigu: Iran bi se mogao vojno učvrstiti u Siriji i postupno stvoriti front duž sirijsko-izraelske granice na Golanskoj visoravni i otpočeti operaciju protiv Izraela.

Početkom ožujka, premijer Izrael Benjamin Netanyahu je u razgovoru s predsjednikom Vladimir Putinom u Moskvi izrazio svoju bojazan da bi radikalni šijitski terorizam mogao zamijeniti sunitski i stavio na znanje ruskom predsjedniku da će izraelska vojska nastaviti bombardirati ciljeve u Siriji, ako to bude potrebno .

“Glavni zadatak je da se ne dozvoli jačanje proiranskih grupa na teritoriju Sirije. To se ne odnosi samo na Hezbolah već i na one snage koje su tamo došle iz Irana i učvrstile se. Jedan od važnih aspekata sigurnosti Izraela je da se ne dozvoli da Hezbolah i njima slični dođu u posjed novih tipova teškog naoružanja, uključujući protutenkovske raketne komplekse, raketne sustave, a možda i protuzračne raketne sustave.
 

 

Naravno, Izrael sve to prati i pokušava uništiti skladišta ili temelje tih snaga gdje god se nalazili. Ako oni u kuloarima govore da su ‘spremni trpiti Assada’ s njegovom javnom Antiizraelskom politikom, koji je kontrolirao čitavu situaciju u zemlji, situacija se sada mijenja.

Ona je postala manje prihvatljiva kada se tamo pojavilo ogroman broj proiranskih snaga. Kako oni govore, tamo već vlada ajatolah. Oni se nikome osim Irana i vlastitog rukovodstva ne podčinjavaju, i tu se može očekivati ​​eskalacija”, kaže za Sputnjik Kiril Semjonov s ruskog Instituta za inovacijski razvoj.

Iran je u siječnju ojačao svoje ekonomske pozicije u Siriji, kada su “Čuvari islamske revolucije” dobili odobrenje da naprave mrežu mobilne telefonije i tvornicu za preradu nafte, kao i veliko poljoprivredno zemljište. Osim toga, oni žele stvoriti najveću energetsku mrežu koja bi povezivala Iran, Irak, Siriju i Libanon.

Sve to vide i u Moskvi, iako ne govore mnogo o tome, smatra ruski analitičar i dodaje: “Dovoljno je sjetiti se slučaja Wadi Barada: kada su u Siriji za vrijeme primirja sirijske oružane snage, prije svega 4. Divizija s velikim proiranskim utjecajem, zajedno s Hezbolahom, nastavile ofanzivu na Wadi Barada.

Kada su tamo stigli ruski promatrači da to provjere, Hezbolah ih jednostavno nije pustio. Bili su incidenti i u drugim područjima. Tamo Iran i proiranske skupine pokušavaju držati one teroriste koje oni smatraju vlastitom sferom utjecaja pod svojom kontrolom i nikome tamo ne daju prići.

Prije svega je to južna Sirija. Ako su na sjeveru Damask, Homs, Hama, Latakija pod ruskim utjecajem, na jugu Sirije je mnogo kompliciranije, zahvaljujući većem prisustvu proiranskih snaga”.

On naglašava da Iran ne želi primirje u Siriji. Neuspjeh mirovnog procesa i ofanziva ustanika kod Hame su umnogome izazvani akcijama proiranskih skupina. Rusija je praktično “za uši” dovukla predstavnike Irana na sastanak u Astani. Za njih je pobjeda u ratu jedini cilj.

Ranije je “Wall Street Journal” priopćio da administracija Donald Trmupa razmatra formiranje novog vojnog saveza na Bliskom istoku u kojem je planirano da se okupe države-protivnici Irana, uključujući Izrael. Navedeno je da će u savez ući, osim Izraela, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Jordan.

“Prema teoriji zavjere, možemo pretpostaviti da postoji takav savez: zatvorene konzultacije, koordinacije nekih koraka, npr. izraelskih i saudijskih obavještajnih službi. Međutim, iz poznatih razloga, ako Arapi otvoreno objave da je došlo do neke suradnje s Izraelom, to će udariti, prije svega, na same arapske režime”, mišljenja je Semjonov.

Međutim, teško da će se Jeruzalem aktivnije umiješati u situaciju u Siriji, ako ne bude prvi napadnut. Bez obzira na zajedničke ciljeve sa Rijadom, Izrael u arapskom svijetu i dalje smatraju prijetnjom broj jedan. Što se tiče Irana, njegov utjecaj može samo rasti.

Kada su u pitanju baze, s obzirom na veliki, ako ne i presudan utjecaj u vojsci, njemu nisu potrebne posebne baze – svaka baza sirijske vojske može biti i njegova. S tim u vezi, Izrael zaista ima razloga za strah.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,