Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Norveško istraživanje potvrdilo vezu između narkolepsije i cjepiva protiv gripe

Norveško istraživanje potvrdilo vezu između narkolepsije i cjepiva protiv gripe

narko-cjepivoZnanstvenici u Norveškoj su potvrdili vezu između narkolepsije i cjepiva protiv gripe, navodi se u istraživanju provedenom na norveškog Instituta za javno zdravstvo

Studija je pokazala da postoji povećan rizik od narkolepsije kod djece i mladih koji su primili cijepivo protiv gripe tijekom pandemije H1N1 u 2009. godini.

Narkolepsiju je neurološki poremećaj koji narušava ciklus spavanja i često ga karakterizira dnevna pospanost i iznenadni ulazak u san, piše Sciencenordic.

Ukupno 72 osobi u dobi od pet do 26 je bilo dijagnosticirana narkolepsija u Norveškoj koja je tada imala pet milijuna stanovnika između 2009. i kraja 2012. godine, a njihova prosječna starost je bila 12 godina kada su se pojavili simptomi.

Među tih 72, 56 je bilo cijepljeno, a 16 nije. To znači, naravno, da su necijepljene osoba također imale određeni rizik od narkolepsije.

Zavod i drugi javni zdravstveni dužnosnici su u Norveškoj preporučali cijepljenje za veliki dio stanovništva u jesen 2009. godine.

Pet puta veći rizik

U follow-up studiji u trogodišnjem razdoblju utvrđeno je da oni koji su bili cijepljeni su imali pet puta veći rizik od razvoja narkolepsije, za razliku od onih koji nisu bili cijepljeni protiv gripe. Istraživanje je provedeno od strane liječnika i istraživača Lili Trogstad i od strane sveučilišta i instituta.

Direktor Norveškog instituta za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg se nedavno u komentarima osvrnula i na pitanje cjepiva protiv svinjske gripe. Rekla je da će Institut biti u sukobu sa neizvjesnošću i medicinskim neslaganjima u svezi cjepiva više nego njegovi glasnogovornici u 2009. i 2010. godini.

Rana upozorenja od strane susjeda

Narkolepsiju je vrlo problematična bolest za one koji ju imaju, ali na sreću ona je rijedak poremećaj.

„Ubrzo nakon što je pandemija započela, dobili smo signale iz Švedske i Finske da je nekoliko djece bilo pogođeno sa narkolepsijom, a sumnjalo se na Pandemrix cjepivo”, kaže Lili Trogstad.

To je razlog zašto su istraživači počeli registrirati slučajeve poremećaja kod djece i odraslih sve do dobi od 30 godina u Norveškoj.

„Naši rezultati višeg rizika korespondiraju s onima u drugim zemljama”, kaže ona.

Osam mjeseci treba dok se simptomi se dogode

U prosjeku je trebalo osam mjeseci od trenutka primanja cjepiva protiv gripe sve dok se simptomi narkolepsije ne pokažu.

Norveško istraživanje obuhvatilo je ukupno 1,6 milijuna djece, adolescenata i mladih u dobi do 30 godina. Gotovo 700.000 osoba u ovoj dobnoj skupini, ili 42 posto, prima cjepivo.

Malo manje od 60.000 osoba u Norveškoj, ili 3,6 posto, je dobilo virus H1N1 gripe tijekom pandemije, izjavili su liječnici. Istraživači shvatiti da je daleko više su pogođeni s ovom svinjskom gripom, kao i većina koji se razbolio ne jave liječniku.

Više narkolepsijue i bez cjepiva protiv gripe

Veća učestalost narkolepsije nakon epidemije gripe također je zabilježena u zemljama u kojima je cijepljeno manje stanovništva, uključujući Kinu i Dansku.

Cjepivo Pandemrix navodno smanjuje rizik od gripe od oko 70 posto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,