Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MAĐARIMA JE DOSTA: Orban odlučio zaustaviti Bruxelles i 60 Sorosevih nevladinih organizacija

MAĐARIMA JE DOSTA: Orban odlučio zaustaviti Bruxelles i 60 Sorosevih nevladinih organizacija

orban-sorosMAĐARSKI PREMIJER ZAPOČEO VAŽNU KAMPANJU “KONZULTIRANJE NARODA – 2017″

Mađari posljednjih dana – na svoje kućne adrese – dobivaju anketne upitnike s naslovom “Zaustavimo Bruxelles”.

Vlast Viktora Orbana preko njih želi provjeriti kako se građani odnose prema politici Europske unije koja, po njezinoj procjeni, ugrožava neovisnost Mađarske.

Ta anketa je dio društvene kampanje “Konzultiranje Narode – 2017″.

Sam upitnik sadrži šest pitanja koja se tiču ​​migracijske i ekonomske politike Bruxellesa, uključujući kvote za “raspodjelu migranata po državama članicama EU”.

Postoje i pitanja koja se tiču ​​poreza i nevladinih organizacija.

Start kampanje se vremenski poklopio s prosvjedom u Budimpešti koji je izašlo nekoliko tisuća ljudi koji su njime željeli zaštiti Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koji pripada fondu Georgea Sorosa “Otvoreno društvo”.

Ta ustanova će biti zatvorena ako mađarski parlament prihvati promjene u zakonu o obrazovanju koje su mu predložene.

U listopadu prošle godine je u Mađarskoj održan referendum na kojem je tražen odgovor: jesu li njezini građani spremni dozvoliti EU da doseljava u svoju zemlju stranaca bez prethodnog odobrenja parlamenta u Budimpešti.

Međutim, taj plebiscit nije uspio jer je glasovalo samo 40 posto birača. Ništa nije vrijedilo što je 98 posto izašlih reklo “ne” takvim ovlastima Bruxellesa.

Orban se ne libi da migrante naziva “neprijateljskom vojskom” koja je prijetnja stabilnosti mađarske države.

Anketiranjem koje je pred startom on želi sebi osigura podršku javnosti u svom suprotstavljanju migracijskim inicijativama zapadnoeuropskih susjeda.

U anketi “Zaustavimo Bruxelles” postoji i pitanje: “Odobravate li djelovanje stranih nevladinih organizacija koje se miješaju u unutarnju politiku Mađarske?”

Javna je tajna u Mađarskoj da se to pitanje odnosi na NVO koje financira Sorosev Otvoreno društvo.

Sam Soros je, kao što se zna, rođen u Mađarskoj, a Orbanov Fides je krajem 80-ih godina imao podršku Otvorenog društva, a i Orban je bio njegov stipendist. Međutim, Orban je tijekom posljednjih sedam godina radikalno izmijenio vlastiti odnos prema milijarderu i njegovu djelovanju.

On sada Sorosa naziva – zajedno s politikom EU – prijetnjom neovisnosti svoje zemlje.

U Mađaskoj postoji 60 NVO koje financira Soros. Države institucije optužuju većinu tih NVO da pomažu nelegalnim migrantima da ulaze u zemlju i da dobiju status izbjeglica.

Orbanova vlast je u siječnju objavila da ima namjeru iz zemlje istjerati sve NVO iza kojih stoji George Soros.

On je 10. veljače ocijenio da su Soros i Europska unija “napali Mađarsku” i da imaju namjeru da je preplave migrantima. Još je upozorio sunarodnjake da strukture koje dobivaju novac od Otvorenog društva pokušavaju potajno utjecati na državnu politiku.

Zato se na udaru našao i CEU, iako se smatra jednim od najboljih u zemlji. Soros ga je osnovao prije 26 godina.

Orban – upravo zbog CEU – nastoji pooštriti zahtjeve prema sveučilištima i fakultetima čija je osnovna akreditacija izvan EU. Ako prođu zakonske izmjene koje je predložio, za otvaranje stranih škola i fakulteta u Mađarskoj bit će potrebni međunarodni sporazumi zaključeni na razini vlada.

CEU je akreditiran i u Sjedinjenim Državama. Oni koji ga završe dobivaju dvije diplome – mađarsku i američku.

Trenutno na tom sveučilištu studira 1.800 učenika iz 117 zemalja.

Na stranu Sorosevog sveučilišta stali su veleposlanstvo SAD u Budimpešti, State departman, Mađarska akademija znanosti, 15 nobelovaca i više od 100 američkih znanstvenika.

Svi su zamolili Orbanvu vladu da povuče predložene zakonske izmjene …
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,