Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Udar po Siriji potvrdio da je Trump pao na koljena pred pravim gospodarima Amerike i Novim svjetskim poretkom?

Udar po Siriji potvrdio da je Trump pao na koljena pred pravim gospodarima Amerike i Novim svjetskim poretkom?

trump-666ANGELA MERKEL I HOLLANDE ODGOVORNOST ZA TRUMPOV RAKETNI NAPAD SVALILI NA – ASSADA

Svjetski političari i mediji različito su odreagirali na američku raketnu agresiju na Siriju.

Bivša glasnogovornica State departmana, Jen Psaki, ocijenila je da je “kemijski napad u Idlibu” Donaldu Trumpu “pokazao na što je sve sposoban Bashar Assad”, iako istraga o krivicima ovog napada nije niti provedena. Pritom je dodala:

“Na čelu Sirije jeste surovi diktator koji je odgovoran i za ratne zločine. Ali, to je i suverena zemlja s utjecajnim prijateljima – Rusijom i Iranom. Zato je vojna intervencija u njoj – klizav put”.

Washington Post je ocijenio da je udar po Siriji u suprotnosti sa svim ranijim Trumpovim izjavama: “Poslije samo tri mjeseca vlasti, on je na događaj u Siriji, koji nije bez presedana, odgovorio razinom sile i provokacije bez presedana, iako se ranije izjašnjavao protiv vojnog miješanja na Bliskom Istoku”.

New York Times vjeruje da je Trump vojnim napadom pojačao svoje pozicije u dijalogu s Moskvom, ali i upozorava:

“Trumpivu trikovi mogu kod Moskve i ne proći, a daljnja destabilizacija Sirije može samo ojačati Islamsku državu”.

Britanski list The Guardian ocijenio je da u svijetu ne postoji ništa opasnije od “američkog predsjednika koji gleda televiziju” i da će Trampova “reakcija na Idlib” samo produžiti nestabilnost u Siriji.

Isti list opominje da “Trump ide putem Ronalda Reagana u Libanonu i Georgea Busha u Iraku”.

Njemački Spiegel otvoreno sumnja da će se SAD usuditi na pravi vojni upad u Siriju:

“Pošto je Rusija bila upozorena da će uslijediti napad – jasno je da Amerikancima nije bio cilj da oslabe sirijsku vojsku već da unište dio njene infrastrukture. Takvi udari su prihvatljivi za Putina, a vjerojatno neće uplašiti Assada”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, Bahram Kasemi, izjavio je:

“Teheran kategorički osuđuje ovakve jednostrane udare. Takve akcije samo jačaju terorist u Siriji otežavaju situaciju u samoj Siriji i u regiji”.

Kandidatkinja za predsjednika Francuske, Marine Le Pen, oštro je osudila “užasne udare” SAD po Siriji i upozorila da se takvi napadi ne smiju izvoditi bez međunarodne istrage.

Zvanični London je bez ostatka podržao Trumpov raketni napad.

Angela Merkel i Francois Hollande su krivnju za Trampov napad svalili na sirijskog predsjednika Assada!

Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Mark Aro izjavio je da Rusija i Iran moraju shvatiti da podrška Assadu nema smisla.

Recep Tayyip Erdogan odreagirao je riječima: “Neka Trampove riječi o vojnoj intervenciji u Siriji ne ostanu samo riječi. Mi smo spremni podržati američku operaciju, ako do nje dođe”.

Ruski vanjskopolitički komentator Anton Krilov uvjeren je da je udar po sirijskoj zračnoj-bazi “konačno stavio točku na Trumpov pokušaja da vodi samostalnu politiku”:

“Vašingtonski establišment je za manje od tri mjeseca pobijedio 45-og predsjednika SAD. Taj napad nije približio našu planetu trećem svjetskom ratu. Sve je mnogo banalnije.

Trumpov križarski pohod protiv vašingtonskog establišmenta doživio je potpuni fijasko. On je podigao obje ruke uvis u znak predaje i na koljenima dopuzao pred one koji planiraju vanjsku politiku SAD”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,