Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠTO SE DOGAĐA? Deseci tisuća Mađara u prosvjedu na ulicama Budimpešte podržalo George Sorosa

ŠTO SE DOGAĐA? Deseci tisuća Mađara u prosvjedu na ulicama Budimpešte podržalo George Sorosa

budimpesta-prosvjedDeseci tisuća Mađara prosvjedovali su u nedjelju u Budimpešti protiv novog zakona koji bi mogao dovesti do zatvaranja uglednog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), koje financira američki milijarder George Soros

Zakon prihvaćen 4. travnja donosi niz novih pravila za djelovanje sveučilišta. Zakon je prihvaćen velikom većinom glasova, a iza njega stoji vladajuća konzervativna desničarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana, žestokog kritičara liberalnih organizacija civilnog društva koje financira Soros.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u domicilnoj zemlji. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, jedino je međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Stotine intelektualaca kritizirale zatvaranje sveučilišta

Zakon su kritizirale stotine uglednih intelektualaca iz čitavog svijeta, kao i Europska unija i SAD.

Mađarski predsjednik Janos Ader mora potpisati zakon kako bi on stupio na snagu, a to se očekuje u ponedjeljak. Prosvjednici su pozvali Adera da suspendira zakon. “Što Ader treba učiniti? VETO!”, izvikivali su prosvjednici. “Slobodna zemlja, slobodna sveučilišta!”.

Zakon očito cilja na CEU, anglofonu ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma koja promovira “dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu”.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,