Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Čim dolar ne bude svjetska valuta – američka vojna mašinerija će se raspasti

Čim dolar ne bude svjetska valuta – američka vojna mašinerija će se raspasti

putin-xiping-dolarPUTINOV SAVJETNIK: AMERIKA SADA VODI GLAVNU BORBU SA KINESKOM PLANETARNOM EKSPANZIJOM

 ”Amerikanci u Kini vide svog glavnog konkurenta. Iako je njihova agresija danas uperena protiv Rusije, oni objektivno vode borbu s Kinom i njezinom planetarnom ekspanzijom”, – ocijenio je ruski akademik Sergej Glazjev.

Dodatnu težinu njegovim riječima daje činjenica da je Glazjev savjetnik šefa države Vladimira Putina.

List “Vzgljad”, koji je s njim razgovarao, interesiralo je, pored ostalog, što je bio pravi, dublji razlog Trumpovog napada na Siriju i da li se Kina može nagoditi s Washingtonom iza leđa Rusije?

Vzgljad: Danas svi nagađaju čime se rukovodio Trump kada je riješio raketirati Siriju …

Glazjev : Radilo se o hladnoj i pragmatičnoj računici koja je bila sračunata na uvlačenje Rusije u novu spiralu konfrontacije. Na tom planu će on nastavljati Obaminu liniju. To je razrađena strategija Sjedinjenih Država.

Ta strategija zahvaća sve veći dio svijeta i prijetnja je i našoj i svjetskoj sigurnosti. Ne treba očekivati ​​ozbiljniju korekciju washingtonske antiruske politike. Rusija je za Amerikance samo jedna od karika u lancu kaosa koji oni prave po svijetu da bi pojačali kontrolu nad njegovom periferijom i zadržali globalnu hegemoniju u konkurenciji s Kinom.

Anglosaksonci imaju interese koje uvijek ugrađuju u svoj odnos prema svijetu.   

Vzgljad: Da li je Trump još u vrijeme predizborne kampanje znao da neće održati obećanje da se SAD pod njegovom vlašću neće miješati u stvari drugih zemalja?

Glazjev: On je pragmatičan čovjek, koji se prilično cinično ponašao u biznisu, objavljujući i bankrotstvo nekoliko puta. On se ne boji defaulta SAD-a zbog dugova do kojeg će, po mojim procjenama, neizbježno doći. Pogrešno je misliti da Tramp pod pritiskom emocija donosi strateške odluke.

Zato vjerujem da se i za napad na Siriju odlučio vrlo smišljeno. Činjenica da je napad počeo usred posjete Xi Jinpinga neizravno ukazuje da je Trump imao za cilj i kineskog čelnika uvuči u tu antirusku akciju.

Na svu sreću, i naši odnosi s Kinom se grade na pragmatičnoj osnovi. Ni nama ni Kini rat nije potreban. U našem zajedničkom interesu je da se pravi antiratna koalicija koja može obuzdati američku agresijuA da bi ona to mogla – ta koalicija mora raspolagati mogućnostima koje su usporedive s američkim.

Sjedinjene Države emitiraju dolar kao svjetsku valutu, pa su njihove mogućnosti bezgranične, a naše vrlo ograničene. odustajanje od dolara kao svjetske valute je zato jedini način da se neutraliziraju mogućnosti SAD za pojačavanje agresije. Ako to uspijemo u okvirima Velikog euroazijskog partnerstva – američka vojno-politička mašinerija će se zbog odsustva novca brzo raspasti.

Pretpostavljam da Amerike neće biti i da upravo Tramp oličava nemogućnost tog projekta.Washington i Peking mogu jedino normalizirati odnose na nižoj razini.

VZLJAD: Amerikanci i Kinezi imaju što ponuditi jedni drugima …

Glazjev: Imaju veliki manevarski prostor jer je suradnja među te dvije zemlje veoma obimna i raznovrsna. Samo, Washington u Kini vidi glavnog konkurenta. Kina je u ekonomiji već prešla SAD. Njezina vanjskoekonomska strategija lišava Amerikance kontrole nad znatnim dijelovima svjetskog tržišta.

Vzgljad: Kina nudi suradnju bez nametanja liberalnih principa …

Glazjev : Da, bez ikakvih revolucija, političkih destabilizacija i špijunaže, što je također vrlo važno. Treba imati u vidu se među zemljama koje su lideri po ekonomskom rastu probijaju Etiopija i Laos – one primjenjuju kineski model i imaju pomoć kineskih investitora.

Objektivno gledano, Amerika gubi konkurentsku borbu s Kinom. Kina je, zapravo, već pobijedila i postaje novi globalni centar ekonomskog razvoja …

Amerikanci su izgubili ekonomski rat, ali se ne žele pomiriti s tim i priznati da se svijet izmijenio i da se njihov model liberalne globalizacije potrošio. Da svijetu treba suradnja s dominacijom međunarodnog prava.

Američka vladajuća elita to, na žalost, još ne razumije …
 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,