Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BRITANCIMA ŠAMAR, AMERIKANCI ŠOKIRANI: Najveće svjetske sile ODBILE nove sankcije Moskvi!

BRITANCIMA ŠAMAR, AMERIKANCI ŠOKIRANI: Najveće svjetske sile ODBILE nove sankcije Moskvi!

rusija-sankcijeNa sastanku predstavnika zemalja skupine G7 došlo je do neočekivanog obrta: kada su svi mislili da se za Rusiju sprema novi paket sankcija zbog podrške Basharu al Asadu, do dogovora o takvom koraku nije došlo

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 tražili su zajednički jezik po pitanju odnosa Rusije prema Siriji i njenom predsjedniku, naročito nakon kemijskog napada koji su navodno izvršile snage sirijske vojske.

Šefovi diplomacija su se složili oko toga da nema rješenja krize s Assadom na vlasti, ali se nisu složili po pitanju reakcije na kemijski napad, a kako prenosi BBC, dio ministara vanjskih poslova odbio se usuglasiti da se Rusiji i Siriji uvedu nove sankcije.

Nove sankcije snažno je zagovarao Boris Johnson, britanski šef diplomacije, ali su se tome usprotivili ministri vanjskih poslova Njemačke i Italije, navodi izvor blizak britanskoj vladi. Isti izvor naveo je da opcija sankcija ostaje na stolu, ali da današnji ishod sastanka predstavlja šamar šefu britanske diplomacije.

Na sastanku je na kraju došlo do dogovora da se svaka odluka o potencijalnim sankcijama odlaže tek pošto se provede temeljita istraga o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem u provinciji Idlib i ne pronađu “čvrsti i neoborivi dokazi”.

Talijanski šef diplomacije Angeline Alfano rekao je da je sastanak G7 skupine protekao “uspješno”.

“Rusija ne smije biti satjerana u kut zbog Sirije” – rekao je Alfano.

Sirijski vlada je oštro demantirala da stoji iza napada u Idlibu, dok su Rusi podsjetili da je “svo kemijsko oružje uništeno 2014., a ostatak iznesen iz zemlje uz nadzor SAD”.

Rusija je bijesno reagirala nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu Shajrat, navevši da je to “blatantan primjer kršenja međunarodnog prava i čist primjer agresije”.

Ero prije sastanka: Reći ćemo Rusiji da restane s licemjerjem

Grupa (sedam industrijaliziranih zemalja) G7 poručiće Rusiji da prestane s “licemjerjem” u Siriji i surađuje s drugim zemljama na okončanju građanskog rata u toj zemlji, kazao je danas ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ero.

G7 će vrlo jasno poručiti Rusiji da ovo licemjerje mora prestati. Ona se mora istinski i iskreno angažirati u političkom procesu kako bismo se izvukli iz situacije u kojoj smo se našli – rekao je Ero novinarima na sastanku G7 u talijanskom regiji Toskani, prenosi Reuters.

On je naveo da je prošlotjedni američki raketni napad na sirijsku zrakoplovnu bazu otvorio “mali prozor mogućnosti” za okončanje sukoba.

Pitanje dodatnih sankcija jedva da je spomenuto na sastancima – kazao je šef francuske diplomacije.

Ministri Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Katara doputovali su na summit G7 samo nekoliko sati prije nego što američkih državni tajnik Rex Tillerson krenuo u prvu posjetu Moskvi da je uvjeri da uskrati potporu sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu.

Očekivalo se da će se povećati pritisak na Rusiju da prekine veze s Assadom, ali o tome koliko bi on trebao biti jak ministri su očito imali različito mišljenje.

- Mislim da trebamo pokazati jedinstvenu poziciju i da u ovim razgovorima učinimo sve da Rusiju izvedemo iz Assadovog kuta, barem do točke da budu spremni sudjelovati u pronalaženju političkog rješenja – rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel jučer.

Japanski dužnosnici također vjeruju da Rusija “može odigrati ključnu ulogu”, prenosi AP.

Sa druge strane, Britanija i Kanada su već najavile da bi se sankcije protiv Rusije mogle povećati ako Moskva dalje podupire Assada.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je naveo da je tema razgovora “razmatranje mogućnosti daljnjih sankcija, sigurno nekim sirijskim vojnim osobama i svakako nekim ruskim vojnim osobama”, prenosi AP.

Osim o Siriji, ministri će razgovarati io Libiji, kao io rastućim tenzijama sa Sjevernom Korejom.

Rusija ima kapacitet da porazi ISIS

Države članice grupe G7 suglasne su u ocjeni da Rusija ima potencijal poraziti “Islamsku državu” i vratiti mir u Siriji.

Ministri vanjskih poslova G7 saopćili su da Rusija može pomoći rješavanju sukoba u Siriji i poraziti terorizam, uključujući “Islamsku državu”.

Rusija ima potencijal riješiti konflikt u Siriji i pomoći u obnovi ujedinjene i stabilne Sirije – navodi se u priopćenju ministara vanjskih poslova G7 nakon sastanka u talijanskom gradu Luka.

G7 je pozvala Rusiju i Iran da upotrijebe svoj utjecaj na sirijske vlasti i omoguće da Damask poštuje obveze kada je riječ o kemijskom oružju, prenosi “Sputnik”.
 
>>> RUSIJA ZAHVALJUJE AMERICI I EU NA GLUPOM POTEZU: Sankcije pozlatile rusku poljoprivredu
 
(blic.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,