Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAJNOVIJA VIJEST: Trump u Siriji bombardirao terorističko skladište s kemijskim oružjem, stotine mrtvih

NAJNOVIJA VIJEST: Trump u Siriji bombardirao terorističko skladište s kemijskim oružjem, stotine mrtvih

sirija-eksplozijaMeđunarodna koalicija na čelu sa SAD izvela je zračni napad na skladište s kemijskim oružjem ID u provinciji Dejr el Zor u Siriji

To je priopćio Generalštab Oružanih snaga Sirije, javlja “Sputnik”, prenosi B92.

Kako prenose ruski mediji, u napadu međunarodne koalicije na skladište s kemijskim oružjem u Dejr el Zoru poginulo je nekoliko stotina ljudi, među kojima i civili.

Sirijska vojska priopćila je da ova činjenica “dokazuje da teroristi posjeduju kemijsko oružje.”

“Zrakoplovi tzv. koalicije koju predvode SAD izvele su napad na skladište Daesu-a u kojem su se nalazili mnogi strani borci. Prvo se na mjestu napada na nebu vidio bijeli oblak, a zatim i žuti, što ukazuje na veliki broj otrovnih tvari.

Na mjestu napada izbio je požar “, priopćio je sirijski generalni vojni stožer.

Prilikom napada “otrovane su stotine ljudi”, navodi se.

Ovi izvještaji, kojih još nema na zapadnim medijima izuzev “Independenta”, stižu samo tjedan dana nakon što je sirijska oporba priopćila da je u napadu kemijskim oružjem u gradu Han Sheihun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 osoba.

Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage, koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače.

Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Sheihunu na arsenal s kemijskim oružjem terorista koje je isporučivano u Irak, podsjeća “Sputnik”.

Nakon tog napada odnosi Rusije i SAD su pogoršani zbog optužbi Zapada da je Rusija podržavajući vladu sirijskog predsjednika Bašara el Asada neizravno sudjelovala u napadu, dok je Moskva te optužbe demantirala.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da je “incident” u Idlibu “režirana operacija” i da postoje obavještajne informacije da se spremaju nove akcije.

On je indirektno optužio Sjedinjene Države da stoje iza navodnog napada kemijskim oružjem i da postoji plan da se “podmetnu kemikalije u južnim predgrađima Damaska ​​i da se optuži režim Bashara Assada za napad zabranjenim oružjem”.

Državni tajnik SAD Rex Tillerson je uoči svog puta u Moskvu “izdao ultimatum” Rusiji – stati na stranu SAD i saveznika, ili da “prihvati” Iran, Hezbolah i Bashara Assada.

Iz Kremlja su se nizale i optužbe zbog američke intervencije iz zraka na sirijske vojne baze koje su uslijedile nakon navodnog napada kemijskim oružjem.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom tajniku SAD Rexu Tillersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava i da se ne smiju ponoiti.
 
(B92, Sputnik)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,